tiistai 30. elokuuta 2016

Oma Vika Willensaunassa 25.8.2016


OMA VIKA

Kun Saaristo-ooppera esitti viime vuoden lopulla Olli Kortekankaan Oma vika –oopperan, harmittelin, kun kuulin koko tapauksesta niin myöhään, että en enää päässyt katsomaan sitäTurkuun. Siispä riemuitsin, kun huomasin, että tämä monologiooppera esitetään muutaman kerran kesän aikana Kansallisteatterin Willensaunassa, ja ostin välittömästi lipun viime torstain näytökseen (viimeinen näytös). Vähältä siis piti, etten missannut tätäkin mahdollisuutta nähdä kyseinen ooppera ja se olisi ollut todellinen menetys.

Oma vika olikin oopperaa parhaimmillaan: hienoa musiikkia ja sydäntä koskettavia tunteita. Olen nähnyt tätä ennenkin pari Kortekankaan säveltämää oopperaa, enkä ehkä ole kuulunut hänen suurimpiin faneihinsa, mutta tällä kertaa musiikki iski. Se kuvasi erittäin osuvasti oopperan teemoja: syvää surua, syyllisyyden tunteita, rakkautta.

Oopperan ehdoton tähti oli kuitenkin Sauli Tiilikainen. Hän eli lavalla koko tunneskaalan itsemurhan tehneen tyttären isänä suunnattomasta surusta ja jossittelusta suoranaiseen tragikomediaan. Kuinka todelta tuntuikaan valvottujen öiden jälkeinen isän parahdus ”Se oli murha”. Eikä Jäähyväiset-osion jälkeen salissa varmasti kovin montaa kuivaa silmäkulmaa enää löytynyt, niin upeasti kaunis musiikki ja tyttären jäähyväiskirje omalle lapselleen yhdistyivät.

Teos oli kaikessa yksinkertaisuudessaan todella upea. Lavastus oli yksinkertainen: lauta-arkku ja kasa paperia eikä puvustuskaan turhaan koreillut. Mutta tärkeintä olikin musiikki ja tunne. Ehdottomasti näkemisen arvoinen ooppera, jonka voisin käydä katsomassa useampaankin kertaan.
Kuva: HS


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti