maanantai 2. heinäkuuta 2018

Secretz regretz Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa, 1.7.2018


Tänä vuonna Janakkalan barokkifestivaalit päättyivätkin todella upeaan esitykseen Janakkalan vuonna 1520 käyttöön otetussa Pyhän Laurin kirkossa. Secretz regretz oli Anna-Maaria Oramon ja Tuuli Lindebergin työstämä upea kokonaisuus musiikkia otsikon ”Keskiajan ja renesanssin naiskohtaloita” alla. Sopraano Tuuli Lindeberg lauloi ja Elizabeth Rumsay (fiidel ja viola d’arco), Maija Lampela (viola da gamba) ja Anna-Maaria Oramo (clavisimbalum ja virginaali) soittivat.

En voi kylliksi ylistää Tuuli Lindebergin upeaa ääntä, joka todella pääsi oikeuksiinsa näissä 1100-luvulta 1500-luvulle sävelletyissä kappaleissa. Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko sopi myös kuin nappi silmään tähän esitykseen. Kirkon holvien akustiikka sai Lindebergin äänen kaikumaan kuin toisesta ulottuvuudesta, enkelien äänenä.

Koska konsertti kattoi lauluja useamman sadan vuoden ajalta, mukana oli hyvinkin erityyppisiä lauluja. Ilta alkoi eteläranskalaisella trubaduurilaululla, johon ihastuin oitis. Kyseessä oli ns. aamulaulu (alba) 1100-luvulta: En un vergier sotz fuella d’albespi, joka on vanhin kokonaisena säilynyt eurooppalaisella kielellä kirjoitettu alba-runo. Oksitaaninkielisten sanojen kirjoittajaa ei tiedetä, eikä sen musiikki ole säilynyt, joten nyt se esitettiin Guirault de Borneilhin toisen aamulaulun Reis glorios sävelellä. Uskomattoman mahtava aloitus konsertille!

Aivan toisentyyppinen, mutta yhtä ihastuttava konsertin helmi oli puolestaan pohjoisranskalainen, paikallisella murteella laulettu runo (ns. truveerilaulu) Guillaume d’Amiensin Prendez i garde 1200-luvulta. Pidin myös kovasti konsertin nimikkokappaleesta Pierre de la Ruen (1460-1518) Secretz regretz –laulusta.

Hienoista esityksistä oli vaikeaa valita ehdotonta suosikkia, mutta ehkä kuitenkin pisimmän korren tällä kertaa veti konsertin viimeinen laulu Josquin Desprezin Adieu mes amours. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole hyvästijättö rakastetulle vaan mesenaatille. Mutta en antanut tämän proosallisen pikkuyksityiskohdan häiritä kyynelien nieleskelyäni, kun upeat muusikot yksi toisensa jälkeen poistuivat kappaleen aikana lavalta ja jäljelle jäi vain jumalallinen Tuuli Lindeberg ja hänen ylimaallinen äänensä.

Pyhän Laurin kirkko

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti