tiistai 14. elokuuta 2018

Ruusuromaanin kukkiva puutarha Vantaan Pyhän Laurin kappelissa, 6.8.2018


Edellisen kerran kävin seuraamassa sopraano Tuuli Lindebergin ja Anna-Maaria Oramon yhteistyötä Janakkalan barokkifestivaaleilla ja nyt oli vuorossa BRQ Vantaa –festivaali ja Pyhän Laurin kappeli Vantaalla. Le jardin florissant – Ruusuromaanin kukkiva puutarha koostui renessanssi- ja barokkimusiikista 1200-1500 –luvuilta.

Ruusuromaani on nykyihmisen silmissä ehkä hieman erilaisella tavalla kerrottu runoelma nuorukaisesta, rakastumisesta, ruususta ja rakkauden menettämisestä. Lindeberg ja Oramo olivat valinneet joukon lauluja ja instrumentaalikappaleita kertomaan tätä tarinaa. Instrumentteina käytettiin clavisimbalumia ja virginaalia, joskin esityksen lopulla yhdessä kappaleessa oli säestyksenä myös urut (vain yksi erittäin pitkään soiva sävel kerrallaan), mikä olikin huikean vaikuttavaa ja kaunista ja sopi minun mielestäni tilanteeseen täydellisesti.

Mielenkiintoiseksi illan teki se, että valitut kappaleet olivat yhtä aikaa sekä samantyylisiä että erilaisia. Ja koska esiintyjiä oli vain kaksi, tunnelma muodostui erittäin intensiiviseksi. Lindebergin ja Oramon loistava yhteispeli vei mukanaan; he ovat todellisia huippuammattilaisia ja leikittely eri rooleissa (soittaja vs. laulaja) oli kiehtovaa, mutta myös hauskaa.

Ohjelmistossa oli lukuisia hienoja kappaleita, mutta jos joku pitää nostaa ylitse muiden, niin itse ehkä pidin eniten Jehan Chadravoinen laulusta (1500-luvulta) Mignonne, allons voir si rose. Pidin sen sykkivästä rytmistä ja mielessäni se muodosti ikään kuin kiihkeän alun unenomaiselle rakkaustarinalle.

Illan ainut tyylirike oli oikeastaan ympäristö. Pyhän Laurin kappeli on moderni kappeli ja teos olisi sopinut suunnattoman paljon paremmin esitettäväksi hieman vanhempaan, tunnelmallisempaan tilaan.

Pyhän Laurin kappeli

Oramo ja Lindeberg

Tuhoutunut ruusu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti