keskiviikko 31. elokuuta 2022

Magdalena Kožená Musiikkitalossa, 30.8.2022

Helsingin juhlaviikoilla vieraili tänä vuonna kaksi varsin tunnettua tähteä: mezzosopraano Magdalena Kožená ja pianisti Yefim Bronfman. Musiikkitalon konserttisali ei ollut kyllä lähelläkään täyttä, mutta toisaalta koko syksy on niin täynnä erilaisia tapahtumia, että se saattaa verottaa kiinnostavienkin tapahtumien katsojamääriä.

Konsertin ensimmäisellä puoliskolla Kožená lauloi Johannes Brahmsin lauluja. Brahms ei kuulu ihan lempisäveltäjiini, joten olin vielä aika neutraalissa tunnelmassa väliajan koittaessa. Mutta väliajan jälkeen Kožená vaihtoi tyylilajia. Ensiksi hän esitti Modest Musorgskin Lastentarha-sarjan, mikä on aika veikeä lapsen näkökulmasta katsova sarja lauluja. Tässä Koženán esitys muuttuikin huomattavasti eloisammaksi. Seuraavaksi hän esitti hienosti eläytyen Dmitri Šostakovitšin viisi satiiria, jotka viimeksi kuulin heinäkuussa Elisaveta Rimkevitchin esittäminä Joroisissa. Konsertti päättyi minulle täysin tuntemattomaan Béla Bartokin slovakialaisia kansanlauluja sisältävään laulusarjaan Kyläkohtauksia.

Jos Koženán laulu oli varmaotteista, niin säestäjä Yefim Bronfman se vasta säteilikin esityksessään. Monet illan lauluista vaativat suunnatonta teknistä taitavuutta ja Bronfmanin taitoja saattoi vain ihailla melkein henkeään pidätellen. Kaiken kaikkiaan hieno ilta mielenkiintoisen musiikin parissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti