sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Die Kalewainen in Pochjola Turun Logomossa, 4.3.2017


DIE KALEWAINEN IN POCHJOLA

 

Kun Kal Müller-Berghaus sävelsi oopperansa Die Kalewainen in Pochjola vuonna1890, niin tuskinpa hän arvasi, että teos esitettäisiin ensimmäistä kertaa kokonaisena vasta vuonna 2017. Mutta tällä kertaa voi sanoa, että hyvää kannattaa odottaa. Kyseessä ei todellakaan ole mikään kaikeksi onneksi historian hämäriin kadonnut oopperantekele, vaan värikylläinen ja voimakas teos, jota toivottavasti esitetään muulloinkin kuin näin Suomen juhlavuonna. Tiina Puumalaisen ohjaus teki ehdottomasti kunniaa teokselle.

Die Kalewainen in Pochjola on täynnä draamaa. Wagnerin vaikutus on kuultavissa musiikissa (ja varmaan teemassakin), mutta ei kyseessä kuitenkaan mikään Ring-kopio ole. Teos sisältää hienoja duettoja ja ensembleja. Solistit ovat oivasti valittuja. Johanna Ruusanen-Kartano oli oikea draamakuningatar Louhena; hän todella eli mukana vallasnaisen roolissaan. Elektronisesti vahvistettu laulu tosin aiheutti muutaman kerran vähän ikäviä jälkikaikuja, mutta komeastihan laulu kajahti vahvistettuna. Ahdin roolin laulanut Christian Juslin olisi ehkä toivonut vähän vähemmän vahvistusta, sillä nyt äänen pettämisen parissa kohdassa kuuli turhankin selvästi. Muilla solisteilla ei onneksi vastaavia ongelmia ollut.

Teoksen puvustus ja lavastus olivat nerokkaita. Muutamalla liukuvalla elementillä saatiin luotua Pohjan valtakunta, sepän paja ja kaikki muukin tarvittava. Pirjo Liiri-Majavan puvut olivat tarkkaan harkittuja; ne eivät olleet vanhaan kansallisromantiikkaan jämähtäneitä muinaisjäänteitä, vaan historiaa kunnioittavia taideteoksia. Lopuksi on vielä pakko kehua oopperan valaistusta. Se korosti teoksen tarinan kohokohtia ja itse ihailin erityisesti sitä, miten valaistus (Teemu Nurmelin) teki myös Logomon seinille jännittäviä heijastuksia.  

Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis mahtava ooppera, jota voin ehdottomasti suositella. Teoksen pitäisi löytyä myös Ylen Areenasta, jos jollakulla ei ole mahdollisuutta matkustaa Turkuun sitä katsomaan.

Näyttämö

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti