maanantai 5. kesäkuuta 2017

Luther-ooppera Tapiolan kirkossa, 2.6.2017


LUTHER-OOPPERA

 

Kari Tikan Luther-ooppera sai ensi-iltansa vuonna 2000 ja kävin katsomassa sen jo silloin, mutta nyt kun Urkuyö ja Aaria –festivaali esittää sitä uudelleen Tapiolan kirkossa tänä uskonpuhdistuksen juhlavuonna, niin halusin virkistää muistiani ko. oopperasta. Tapiolan kirkko oli ääriään myöten täynnä kuuntelijoita. Paikkana kirkko ei ehkä ollut paras mahdollinen esityspaikka. Toki laulajien ääni kuului hyvin ja kuoronkin osuus toimi varsin hyvin, vaikka he vaihtoivatkin paikkaa eri kohtauksiin. Mutta orkesterin ääni hukkui (ainakin minun paikalleni) melkein täysin ainakin ajoittain.

Tikan musiikki oli toisaalta pienieleistä, toisaalta suorastaan jyrisevää. Paria teemaa toistetaan useaan otteeseen ja mikäpä siinä, kun ne ovat sopivan iskeviä. Myös yleisö pääsi osallistumaan oopperaan kohtausten välillä esitettyjen virsien välityksellä. Aiheena Martti Lutherin elämä antaa tietysti paljon mahdollisuuksia. Saatana (Aki Alamikkotervo) nousi erittäin keskeiseen rooliin tässä tarinassa. Mutta ehkä sittenkin keskeisemmäksi teemaksi (ainakin minun mielestäni) nousi rakkaus: rakkaus Kristukseen ja avioparin välinen rakkaus.

Esityksen ohjaus (Juulia Tapola) oli mielestäni tilan rajoitteet huomioiden varsin onnistunut. Sekä lavaa että käytäviä käytettiin hyväksi ja varsinkin alun siirtymä lavalla laulaen oli komeaa nähtävää ja kuultavaa. Puvustus oli myöskin ihan sopivaa teokseen. Tanssiryhmä ei nyt ollut ihan välttämätön, mutta eivät he nyt varsinaisesti häirinneetkään esitystä.

Solistit olivat mielestäni oikein onnistuneita. Elja Puukko oli hyvä Martti Lutherin roolissa, samoin kuin Kätheä esittänyt Emriikka Salonen. Myös Luther-kuorosta, joka oli koottu pääkaupunkiseudun eri kuoroista, pidin kovasti: hienoja laulajia.

Oopperasta on vielä jäljellä yksi esitys torstaina 8.6., mutta Urkuyö ja Aarian sivuilla se ilmoitetaan loppuunvaratuksi.  

Tapiolan kirkko


Näyttämö

Esiintyjät


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti