maanantai 21. toukokuuta 2018

Maamme energia Savoy-teatterissa, 18.5.2018


Olen kohtuullisen varma, että jos ihmisiltä kysyttäisiin, millaisista asioista oopperoissa kerrotaan, niin vastaus olisi useimmiten rakkaus, petos, viha, väkivalta tms. Useimmiten vastaajat olisivatkin ihan oikeassa, mutta kaikeksi onneksi oopperan voi tehdä mistä aiheesta tahansa; vain mielikuvitus on rajana. Niinpä ei kannata olla kovin yllättynyt siitä, että nyt on tehty ooppera myös Suomen energiapolitiikasta. Kun kuulin oopperan aiheen, niin oli itsestään selvää, että ostaisin lipun Maamme energia –oopperan esitykseen. Näin herkullisen himmeää oopperan aihetta ei yksinkertaisesti voinut ohittaa.

Säveltäjä Mikko Helenius oli saanut aikaan oikein pirteän oopperan, jossa eri tyylilajit löivät kättä toinen toisilleen. Minua ilahduttivat erityisesti pienet jaksot barokkityylistä musiikkia. Libreton oli tehnyt Rosa Meriläinen ja lopputulos oli paikoitellen erittäin onnistunut, vaikka toisaalla esiintyi myös vähän turhaakin paatosta. Tosin sellaistahan se energiakeskustelu näyttää välillä olevan. 

Rakenteeltaan ooppera poikkesi myös normaalista. Alussa oli nimittäin Pekka Haaviston kevyesti energiaa ja energiapolitiikkaa käsittelevä muisteluihin keskittynyt alustus ja kesken oopperan oli kaksi viiden minuutin debattihetkeä. Debatoijina perjantai-iltana olivat Ville Niinistö ja Harri Jaskari. Tosin nämä debatit eivät kyllä olleet kunnon debatteja nähneetkään; kaikenlainen verbaalinen taituruus ja kunnon vastakkainasettelu puuttui täysin.

Teoksen lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastasi Taina Relander. Kummatkaan ei ollut mitenkään hehkuvia vaan pikemminkin niitä voisi kuvat sanalla ok. Ohjauksesta vastasi Ville Saukkonen tällä kertaa hieman rutiininomaisesti.

Teoksen solistit olivat kaikki kokeneita esiintyjiä, mikä näkyi näyttämötyöskentelyssä, mutta laulullisesti ilta oli kyllä vähemmän loistokas. Riittänee jos kerron, että tällä kertaa mielestäni parhaasta lauluesityksestä vastasi Soitinyhteen sellisti Anni Elif Egecioglu. Mutta kaikesta huolimatta oli todella hauskaa kuulla ooppera, jonka juoni kertoi Suomen menneisyyden energiapolitiikasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Energia rulettaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti