torstai 7. maaliskuuta 2019

Elena Stikhina Savoy-teatterissa, 28.2.2019

Tällä kertaa olin varmaan ensimmäisten joukossa ostamassa lippua venäläisen sopraanon Elena Stikhinan konserttiin Savoy-teatterissa. Olen kuullut hänen laulavan aiemmin sekä Suomen Kansallisoopperassa että Mariinskissa ja olin todella kiinnostunut kuulemaan häntä konsertissa.

Konsertin alku koostui kansainvälisistä aariaklassikoista (Bellini, Cilea, Leoncavallo, Puccini, Verdi) ja loppuosa venäläisistä klassikoista (Tšaikovskin Tatjanan kirjeaaria ja Rahmaninovin lauluja).  Ylimääräisenä numerona Stikhina lauloi vielä Mercè, dilette amiche –aarian Giuseppe Verdin oopperasta Sisilialainen iltasoitto.

Istuin konsertissa eturivissä, joten pääsin seuraamaan Stikhinan esiintymistä lähietäisyydeltä. Ilmeisesti hänellä oli jonkinlaista flunssanpoikasta, koska hän hieman niiskutteli ja köhiskeli aarioiden välillä ja varsinkin esityksen alussa hengitystekniikka oli varsin persoonallinen.

Pidän Stikhinan äänestä, joten jopa flunssasta huolimatta viihdyin konsertissa. Mutta parhaimpaan loistoonsa hän ehdottomasti pääsi loppuosan venäläisissä esityksissä. Tatjanan kirjeaaria on erittäin vaikea laulettava nimenomaan sen vuoksi, että siinä on kaikki mahdollinen tunneskaala ihastumisesta, epävarmuudesta ja unelmoinnista päättävyyteen ja uhkarohkeuteen. En ole kovin montaa kertaa kuullut sitä esitettävän uskottavasti, mutta Stikhinan esitys oli mielestäni onnistunut. Ja Rahmaninovin laulut olivat oikeita timantteja. Olen aina pitänyt Ne poi krasavitsa -laulusta (Не пой красавица), joten se oli nytkin suosikkini, mutta myös Vesennie vody –laulussa (Весенние воды) saattoi suorastaa kuulla kevään saapumisen. Venäjänkielistä ohjelmistoa olisin kuunnellut mielelläni vaikka enemmänkin

Säestäjänä Stikhinalla oli pianisti Hans-Otto Ehrström, joka esitti konsertissa myös soolonumeroina Francis Poulencin improvisaatiota ja niiden lisäksi vielä Hommage à Edith Piaf –improvisaation. Oikein mukava sorbetti, kuten hän itse välisoittoaan kuvasi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti