torstai 9. toukokuuta 2019

Flash flash Espoon kaupunginteatterissa 7.5.2019


Juhani Nuorvalan säveltämä ooppera Flash flash - Andy Warholin kaksi kuolemaa – valmistui jo kymmenen vuotta sitten, mutta ensi-iltansa se sai vasta tämän vuoden helmikuussa Musiikkitalossa. Valitettavasti yksi solisteista sairastui heti ensi-illan jälkeen, joten seuraavat esitykset siirtyivät toukokuulle Espoon kaupunginteatteriin. Ooppera kertoo Andy Warholin elämästä lapsuudesta kuolemaan (ja oikeastaan sen jälkeenkin). Libretto on Juha Siltalan.  

En oikein tiennyt, mitä odottaa tältä oopperalta ensi-illan arvostelujen perusteella, mutta ihastuin siihen todella. Pidin Nuorvalan musiikista, jossa koko oopperan mukana seuraavasta teemasta huolimatta oli mukavasti vaihtelua, jotta kiinnostus säilyi yllä. Nyky Ensemblen soitto yhdistettynä elektronisiin keinoihin loi upean äänimaailman.

Libretto ei ollut ehkä maailman helpoin, mutta pikku hiljaa tarina imaisi mukaansa ja reilu kaksi tuntia ilman väliaikaa ei tuntunut yhtään pitkältä ajalta. Erik Söderblomin ohjauksesta pidin todella paljon. Näyttämö oli suurimman osan aikaa tyhjä, mutta kaikki ajoittaiset lavasteet olivat perusteltuja, takaosan sermit toimivat ja ennen kaikkea Teo Lanervan upea valo- ja videosuunnittelu tekivät teoksen. Erinomainen kokonaisuus.

Lisäksi esityksessä oli muutava mukava lisätekijää, jotka eivät ehkä olleet täysin välttämättömiä, mutta ihan lisäsivät eräänlaista ainutlaatuisuuden tuntua. Ensiksikin katsojille jaettiin naamiot, joita oli tarkoitus pitää oopperan alussa. En ihan ymmärtänyt miksi ja minun näytöksessäni katsojat näyttivät lähinnä käyttävät niitä viukoina, mutta kivan selfien naamion kanssa sai aikaiseksi. Toinen lisäjuttu oli ihan puhtaasti tekninen. Vaikka englanninkielisen oopperan lauletusta tekstistä sai todella hyvin selvää, niin varsinkin hieman heikommin englantia osaaville oli tarjolla näyttämön sivulla olevien tekstitysten (jotka eivät välillä savun vuoksi oikein edes näkyneet) lisäksi myös Espoon kaupunginteatterin sovelluksen kautta tekstitys suoraan omaan puhelimeen. Testasin sen toimivuuden ja keksintöhän oli suorastaan loistava. Puhelimesta oli helppo kurkata, jos joku pätkä tekstistä jäi epäselväksi. Kolmas mukava yksityiskohta oli keskellä oopperaa oleva hiljainen hetki, jolloin Espoon esittävän taiteen koulusta olleet avustajat jakoivat katsojille ilmaisia purkkeja Coca Cola Zeroa. En ole edes kyseisen juoman ystävä, mutta Warhol-oopperaan se tietysti sopi.

Mutta mitäpä ooppera olisi ilman solisteja. Ooppera oli erittäin hyvin roolitettu ja kaikista solisteista jäi pääosin positiivinen kuva. Itse kuitenkin haluaisin vielä nostaa kaksi solistia yli muiden. David Hackston A:na oli aivan mahtava. Olen kuullut häntä useissa produktioissa aiemminkin ja pitänyt, mutta tässä oopperassa hän pääsi oikein loistamaan. Nautinnollinen suoritus! Ja toinen suosikkini oli tietenkin Tuuli Lindeberg. Hänen ääntään olen kehunut usein ennenkin ja tässä oopperassa hänen esiintymisensä oli myös aivan nappisuoritus.  

Laulajien lisäksi tanssija Ari Kauppila F:nä oli huikea. Hänen lopussa oleva steppi-numeronsa, joka oli kuin yksi orkesterin instrumenteista oli aivan uskomattoman upea.

Kaiken kaikkiaan tätä oopperaa voin suositella kaikille muille paitsi ainoastaan klassikko-oopperoista pitäville. Siinäkin tapauksessa, että ihan jokaisesta asiasta ei oopperassa pitäisikään, niin varmasti joku osa-alue miellyttää, joten kannattaa käydä katsastamassa. Näytöksiä on vielä pari jäljellä ja lippuja saa www.lippu.fi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti