keskiviikko 15. toukokuuta 2019

M - kaupunki etsii murhaajaa Berliinin Komische Operissa, 11.5.2019


Aika moni tuntee varmasti Fritz Langin kuuluisan ensimmäisen äänielokuvan M – kaupunki etsii murhaajaa vuodelta 1931. Moritz Eggert on tehnyt tämän elokuvan inspiroimana uuden samannimisen oopperan, joka sai vastikään ensi-iltansa Berliinissä Komische Operissa.

Oopperan tapahtumat eivät ole aivan yksi yhteen elokuvan kanssa, mutta myös siinä kaupunki vaipuu hysterian valtaan kun lapsia alkaa kadota. Poliisi aktivoituu ja rikolliset joutuvat ahtaalle samalla kun murhaaja ahdistuu yhä enemmän ja murhaajan jahtaaminen kiihtyy kiihtymistään.

Barrie Koskyn tuotanto oli hieman erikoinen, mutta ei huonolla tavalla. Iso osa oopperasta oli itse asiassa puhuttua tekstiä. Melkein kaikki ihmiset (poliisi, rikolliset, tavalliset ihmiset) lukuunottamatta murhaajaa käyttivät isoa tekopäätä ja he olivat todellisuudessa lapsinäyttelijöitä. Vain murhaaja lauloi lavalla, muut laulajat lauloivat kulisseista.

Tavallaan voi sanoa, että teos oli sekoitus lainauksia sieltä ja täältä: päätarina oli Langin elokuvasta, libretto sisälsi useita Walter Mehringin runoja ja joitain lastenlauluja. Ja tietenkin myös tässä oopperassa murhaajan tunnusmerkki oli Edvard Griegin Vuorenkuninkaan luolassa.

Kokonaisuutena ooppera oli ihan kiva, jos tätä sanaa nyt voi käyttää tarinasta, jossa joku murhaa lapsia. Voisin kuitenkin sanoa, että oli vähän vaikuttuneempi itse tarinasta ja ohjauksesta kuin musiikista. Musiikin mieleenpainuvimmat kohdat olivat lastenlauluja ja sitten tämä Grieg-lainaus.

Murhaajan roolin lauloi Scott Hendricks ja hän suoriutui tehtävästään mallikkaasti. Hän oli pakkomielteinen, lapsenomainen ja ahdistunut sielu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti