perjantai 16. elokuuta 2019

Capella de Ministres Vantaan Pyhän Laurin kirkossa, 10.8.2019


Vantaan Barokki onnistuu aina löytämään kiinnostavia esiintyjiä festivaalilleen. Espanjalainen Capella de Ministres esiintyi Pyhän Laurin kirkossa otsikolla Lucrezia Borgia – rakkaudesta taiteeseen. Yhtye esitti barokkimusiikkia (osan intrumentaalisesti, osan laulettuna) 1400- ja 1500- lukujen vaihteesta.

En tuntenut yhtyettä entuudestaan, mutta suurkiitokset Vantaan Barokille ja Espanjan suurlähetystölle, jonka tuella muusikot saatiin esiintymään Suomeen.

Maallikollekin oli ilmiselvää, että jokainen yhtyeen jäsen (Elia Casanova, laulu, Carles Magraner, viola de gamba, David Antich, huilut, Rosert Cases, vihuela ja Pau Ballester, lyömäsoittimet) olivat todellisia ammattilaisia. Heidän yhteistyönsä oli saumatonta ja tulos lumoava.

Yhtye esitti illan ohjelmistosta kolme laulua kahteen kertaan ja varsinkin niiden kohdalla oli mahdollista seurata eri esityskerroilla eri muusikkoja. Se olikin todella kiinnostavaa, sillä ammattilaisten tekniikkaa kuten myös eläytymistä musiikkiin (jota he taatusti olivat esittäneet useita kertoja) olisi voinut seurata vielä useammankin encoren verran.

Laulumusiikin suurena ystävänä seurasin tietenkin erityisellä tarkkuudella Casanovaa, joka käytti ääntää mestarillisesti instrumenttina. Hän kuljetti lauluja taiturillisesti diminuendosta forteen ja liikkui alaäänistä ylä-ääniin. Tähän ohjelmisto antoikin oivan mahdollisuuden, sillä esitetyt laulut vaihtelivat tunnelmiltaan. Kun ensin yleisö tempautui mukaan reippaaseen El cervel mi fa Nocte i die (anonyymi säveltäjä), niin seuraavassa hetkessä se rauhoittui kuuntelmaan suorastaan harrasta Nicolò Patavinon laulua Senza te alta Regina.

Capella de Ministresin esitys oli erinomainen ja täytyy toivoa, että tämä ei jää heidän viimeiseksi Suomen vierailukseen. Pyhän Laurin kirkko ei ollut lähellekään täynnä, joten useampikin olisi mahtunut kuuntelemaan tätä uskomattoman hienoa konserttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti