perjantai 16. elokuuta 2019

Zarathustra Turun konserttitalossa, 8.8.2019


Tutun musiikkijuhlien avajaiskonsertti –Zarathustra - oli tänä vuonna oikein mielenkiintoinen sekoitus hyvinkin erilaista musiikkia. Illan orkesterina soitti Turun filharmoninen orkesteri kapellimestarinaan Klaus Mäkelä ja illan solistina toimi baritoni Thomas Hampson. Illan toinen solisti Dorothea Röschmann oli valitettavasti sairastunut, mikä aiheutti pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjelmaan.

Konsertin aloitus oli varsin tuttua tavaraa eli alkusoitto Richard Wagnerin oopperasta Nürnbergin mestarilaulajat. Siitä totean vain sen verran, että hyvin meni. Klaus Mäen työtä oli oikein mielenkiintoista seurata. Hänen katseensa vaikutti välillä suorastaan hypnoottiselta, kun hän antoi ohjeita joillekin soittajille.

Konsertin toinen osa koostui Gustav Mahlerin lauluista Des Knaben Wunderhorn, jotka Thomas Hampson esitti. Mielenkiintoista kyllä Hampson esitti myös osan niistä lauluista, jotka alkuperäisessä ohjelmassa oli merkitty Röschmannille. Hampson ei ehkä enää ole aivan nuoruutensa kukoistuksessa ja muutamissa kohdissa se kuului pienenä äären häröilynä, mutta kokonaisuutena se ei ollut missään mielessä häiritsevää, koska hän on esiintyjänä niin suvereeni. Mahlerin laulut tässä kokonaisuudessa vaihtelevat tunnelmiltaan laidasta laitaan. Mukana on humoristisia pikkulauluja, kaihoisia balladin tyyppisiä lauluja sekä dramaattisia tunnepurkauksia. Hampson kykeni vaihtamaan tunnetiloja lähes lennossa ja olin hänen esiintymiskyvystään todella vaikuttunut. Ylimääräisenä kappaleena esitetty Wo die Schönen Trompeten blasen oli vielä kuin kirsikka kakun päällä.

Väliajan jälkeen orkesteri esitti Kaija Saariahon teoksen Asteroidi, josta siirryttiin sujuvasti lähes ilman taukoa Richard Straussin teokseen Also sprach Zarathustra, joka olikin illan kohokohta. Turun filharmoninen orkesteri soitti kuin unelma ja yleisö oli suorastaan lumoutunut. Aplodeille ei meinannut tulla loppua ja kotimatka Helsinkiin sujui suorastaan leijaillen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti