maanantai 21. lokakuuta 2019

Vickan & Väinö Aleksanterinteatterissa, 17.10.2019


Olen suuri lastenoopperoiden kannattaja, sillä minusta lapsillakin on oikeus löytää oopperamaailman kauneus ja lasten ei ehkä ihan kannata aloittaa oopperaharrastusta viisituntisesta Wagner-oopperasta. Siispä ilahduin kovasti, kun sain kuulla, että Aleksanterin teatterissa esitetään uusi kaksikielinen lastenooppera nimeltään Vickan & Väinö.

Oopperan tapahtumat sijoittuvat 1840-luvun Helsinkiin ja se kertoo ruotsalaisesta hiirestä (Vickan) ja suomalaisesta hiirestä (Väinö), jotka sattuvat paikalle, kun kilpailija varastaa arkkitehti Carl Ludwig Engelin piirustukset. Nokkelat hiiret tietenkin saavat pihistettyä piirustukset takaisin ja palautettua ne Engelille.

Ooppera esitettiin siis pääosin kaksikielisenä eli suurin osa repliikeistä toistettiin toisellakin kielellä. Joskus ”käännös” tuli vähän myöhässä, mutta voi sitä riemua, kun pieni suomenkielinen katsoja keksi itse, mitä Vickan ruotsiksi sanoi! Itse asiassa ooppera oli melkein kolmikielinen, sillä Engel puhui/lauloi välillä hieman myös saksaksi!

Säveltäjä Cecilia Damström oli kirjoittanut oopperaan mukaansatempaavia säveliä ja Marina Motaleff-Kellyn käsikirjoitus ja ohjaus olivat lapsiystävällisiä. Ainakin vieressäni istunut nuorempi katsoja näytti elävän tapahtumissa innolla mukana.

Tarmo Tanttu oli onnistunut lavastuksessa ja puvustuksessa aivan nappiin. Näyttämölle saatiin luotua hämmästyttävän hyvin 1840-luvun Helsingin tunnelmaa ja varsinkin hiiri-neito Vickanin hattu/korvat-yhdistelmä oli suorastaan veikeä. Ja Helsingin lokit olivat suorastaan hurmaavia rääkyjiä.

Oopperan säestyksestä harmonikalla vastasi Janne Valkeakoski. Oli mahtavaa saada muistutus siitä, miten monipuolinen instrumentti harmonikka oikein onkaan. Valkekoski loihti instrumentistaan aina uusia tunnelmia. Melkein aikuistakin alkoi jännittää näyttämön tapahtumat, kun harmonikka huokaili hieman uhkaavasti.

Vickanin roolin lauloi sopraano Hedvig Paulig, Väinön baritoni Ville Salonen ja arkkitehti Englinä esiintyi tenori Aku Rantama (jokaisella oli jokin muukin pienempi rooli). Mielestäni kaikki laulajat sopivat hyvin genreen, mutta ehkä Ville Salonen oli kuitenkin vähän suosikkini.
Helsingissä oopperaa esitettiin kolmena päivänä, mutta se on lähdössä kiertueelle, joten sen voi ehkä pongata vielä jossain muualla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti