maanantai 10. joulukuuta 2018

Kain ja Gerdan tarina Pietarin Mariinski-teatterissa, 8.12.2018

Viikkoa aiemmin olin nähnyt Helsingissä suomalaisen lastenoopperan ja nyt minulla oli mahdollisuus nähdä, millaista jälkeä satuoopperaan saa suurella rahalla. Kiirehdin siis Pietarissa aamujunalta suoraan metrolla ja bussilla Mariinskiin (odotan todella Teatralnajan metroaseman valmistumista) katsomaan Sergei Banevichin vuonna 1980 säveltämää satuoopperaa Kain ja Gerdan tarina, joka perustuu Hans Christian Andersenin satuun Lumikuningatar.

Sadussa Kai ja Gerda ovat hyvät ystävät. Peikot ovat särkeneet peilin, jonka sirut muuttavat kaiken rumaksi. Yksi siruista lentää Kain silmään ja hän muuttuu todella ilkeäksi. Lumikuningatar kaappaa Kain valtakuntaansa, jossa tämä unohtaa Gerdan. Gerda lähtee etsimään Kaita ja erilaisten vastusten jälkeen löytääkin tämän, peilin siru poistuu silmästä ja lapset ovat jälleen yhdessä.

Tässäkin oopperassa visuaalisuus oli ehdottomasti parasta. Suureelliset lastenoopperat Pietarin päänäyttämöillä ovat yleensä komeaa katsottavaa (tämä joulun aluksen lastenooppera Pietarissa alkaa muodostua minulla traditioksi) ja niin tälläkin kertaa. Videoteknologiaa (Viktoria Zlotnikova) käytettiin surutta hyväksi, mutta myös puvustus (Jelena Orlova) ja valaistus (Jevgeni Gansburg) olivat vaikuttavia.

Banevichin musiikki oli ajoittain aika musikaalinomaista. Koska suuri osa yleisöstä oli lapsia, niin oli ehkä hyväkin, että musiikki ei ollut kovin vaikeaa ja samaa teemaa toistettiin useampaan kertaan.

Laulajista suosikkini oli Grigori Chernetsov Lampun sytyttäjänä. Hieno ääni, vaikka hän välillä unohtikin mitä lamppuja kohti hänen piti keppiänsä osoittaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti