maanantai 10. joulukuuta 2018

Tonttulan lapset Savoy-teatterissa, 2.12.2018

Suurin osa Suomessa tehdyistä uusista oopperoista on suomenkielisiä, joten ruotsinkielisen lastenoopperan ensi-esitys on luonnollisesti suuri tapahtuma. Fantasiaooppera Tomtebobarnen (Tonttulan lapset) perustuu Elsa Beskowin tunnettuun satuun ja se kertoo metsässä asuvasta nelilapsisesta tonttuperheestä. 

Mitään varsinaista juonta tarinassa ei ole, vaan se kertoo sarjan pieniä tapahtumia perheen, lähinnä lasten, elämässä. Aikuiselle katsojalle tapahtumat ovat vähän liiankin jokapäiväisiä, joten kelloon tuli vilkuiltua normaalia enemmän, mutta lapsille tarina varmaankin sopi. Libreton on tehnyt Hanna Åkerfelt.

Teoksen säveltäjä oli Kimmo Ruotsala. Musiikki ei sinänsä ollut kovin mieleenpainuvaa, mutta oli siinä mielenkiintoisetkin hetkensä. Aineksia säveltäjä oli musiikkiin noukkinut eri tyylilajeista. Teoksen ohjauksesta vastasi Dan Söderholm.

Esityksen parasta antia oli visuaalisuus. Koska henkilökaarti koostui tonttujen lisäksi useista eläimistä (sammakkoja, pöllö, lepakko, kotiloita, oravia, jäniksiä) sekä muutamasta satuolennosta (keijut ja vuorenpeikko), niin katseltavaa riitti. Lähinaapurustoni lasten kommenteista päätellen kaikki lapset eivät kyllä ihan tunnistaneet kaikkia eläimiä, mutta minusta puvustus (Pia Lasonen) oli oikein onnistunut.


Laulajien joukossa oli pari konkaria (Monica Groop ja Juha Kotilainen) sekä runsaasti nuorempaa polvea. Itse pidin – jälleen kerran – Juha Kotilaisen Tonttuisästä. Hän saa jopa satuolennon kuulostamaan uskottavalta. Myös Riku Pelo Vuorenpeikkona oli onnistunut. Ja kivan hahmon teki myös Alexis Oksi perheen kuopuksesta Tussesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti