maanantai 1. lokakuuta 2018

Pikaparantola Alminsalissa, 28.9.2018

Jo etukäteen paljon mainostettu Iiro Rantasen Pikaparantola, jota esitetään nyt Kansallisoopperan Alminsalissa ja myöhemmin syksyllä myös kiertueella täysille saleille, on sekä oopperakomedia että komedia oopperasta. Libreton teokseen on tehnyt Minna Lindgren.

Pikaparantola kertoo ihmisistä, jotka ovat tulleet parannettavaksi pikaparantolaan kuka mistäkin addiktiosta hieman epätieteellisillä menetelmillä ja tietenkin mukana oli myös rakkausjuonia.

Musiikillisesti teos oli aikamoinen sekoitus. Viitteitä muihin oopperoihin oli runsaasti ja vielä runsaammin oli ihan suoria lainauksia eri lauluista. Myös libretto oli kevyehköä sanailua, muoti-ilmaisuja ja runsasta toistoa. Liiasta raskaudesta teosta ei tosiaankaan voinut syyttää. Ensimmäinen näytös oli varsin vauhdikas, mutta toisessa näytöksessä (varsin mainion alkusoiton jälkeen) vauhti selvästi nuupahti. Mutta kaiken kaikkiaan ihan kelpo lauantai-illan kevennys kyseessä oli, vaikka ei teoksesta mitään klassikkoa varmaan tule.

Esityksen tähti oli ehdottomasti Johanna Rusanen. Sopraanon rooli oli kirjoitettu sopivan vaihtelevaksi, jotta Rusasen hieno laulutekniikka pääsi oikeuksiinsa. Lisäksi lavaa hallitsi komedienne-Rusanen, jonka ilmeitä oli nautinto seurata.

Maanantain (1.10) ja tiistain (2.10.) näytöksiin Alminsalissa on Kansallisoopperan nettisivun mukaan vielä muutama lippu jäljellä, samoin kuin Turun Logomon esitykseen (9.10) sekä Kuopion Musiikkikeskuksen esitykseen (1.11), mutta Oulun molemmat näytökset ovat tällä hetkellä loppuunmyytyjä. Onneksi niille, jotka lippua eivät ole onnistuneet saamaan, ooppera näytetään suorana Yle Areenassa ja Stage24:llä 2.10.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti