torstai 19. joulukuuta 2019

Kultainen kukko Pietarin Mariinski-2:ssa, 15.12.2019


Pitäähän Rimski-Korsakovin juhlavuosi päättää hänen osaltaan tietenkin pamauksella eli hänen kaikkein tunnetuimmalla oopperallaan Kultainen kukko, varsinkin kuin se sattui näin joulukuussa somasti sunnuntain päivänäytökseen Pietarin Mariinsky-2 -teatterissa.

Kultainen kukko kertoo tarinan tsaari Dodonista ja hänen kahdesta pojastaan. Dodon on huolissaan hyökkääjistä ja hänen poikansa antavat asiasta erilaisia neuvoja. Astrologi lahjoittaa Dodonille kultaisen kukon, jonka kertoo varoittavan vaaroista. Palkkioksi hän haluaa avoimen lupauksen myöhemmän pyynnön täyttämisestä ja Dodon lupaa hänelle tämän. Aluksi kukko on rauhallinen, mutta sitten se varoittaa vaarasta. Tsaarin molemmat pojat lähtevät taisteluun ja tappavat toinen toisensa. Dodon seuraa ja kohtaa suorastaan lumoavan Šemahan kuningattaren. Tämä houkuttelee Dodonin puolisokseen ja sota vältetään. Astrologi saapuu uudelleen paikalle ja haluaa palkkiokseen Šemahan kuningattaren. Dodon suuttuu ja surmaa astrologin, jonka jälkeen kultainen kukko kostaa tappamalla tsaarin nokallaan. Kuningatar ja kukko katoavat. Astrologi ilmaantuu jälleen näyttämölle ja sanoo, että vain hän ja kuningatar ovat todellisia, muut ovat vain mielikuvituksen tuotteita.

Rimski-Korsakov kirjoitti tämän viimekseksi jääneen oopperansa aikoinaan tsaarinvallan kritiikiksi. 
Teos esitettiin ensimmäistä kertaa vasta hänen kuolemansa jälkeen. Musiikilliseti se ei juuri poikkea hänen muiden teostensa joukosta, mutta ehkä teemansa vuoksi Kultainen kukko on Rimski-Korsakovin oopperoista tunnetuin – ainakin lännessä.

Esityksen ehdoton kuningatar oli Šemahan kuningattaren roolin esittänyt Antonina Vesenina. Kuningattarelle Rimski-Korsakov sävelsi ehdottomasti oopperan kauneinta musiikka, hieman itämaalaistyylistä laulua ja Veseninan kirkas, notkea ja korkea sopraano selvisi vaikeimmistakin kiemuroista suorastaan upeasti. Ei mikään ihme, että yleisö palkitsi hänen esityksensä bravo-huudoilla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti