torstai 23. marraskuuta 2017

Kuolleesta talosta Pariisin Opéra Bastillessa, 21.11.2017


Prahan jälkeen jatkoin vielä tsekkitunnelmissa ja kävin katsomassa yhden Leoš Janáčekin mielenkiintoisimmasta oopperoista Kuolleesta talosta Pariisin Opéra Bastillessa. Opéra Bastille on Pariisissa uusi oopperatalo (vihitty käyttöön 1989) ja talo oli todellakin erilainen kuin matkan aiemmat Prahan oopperatalot. Bastille on modernia rakennustyyliä ja siihen mahtuu peräti 2.723 katsojaa.

Kuolleesta talosta on miesten ooppera; ainut naisrooli laulaa vain muutaman virkkeen ja aihe perustuu Fjodor Dostojevskin teokseen Muistelmia kuolleesta talosta ja kertoo miehistä vankileirillä. Teoksen libretto on suorastaan loistava ja siitä käy todella hyvin henkilöhahmojen elämän huonot kortit ja vielä huonompi kyky pelata niillä.

Myös Janáčekin musiikki on huikeaa. Tämä on ehkä suurin suosikkini hänen oopperoistaan musiikillisesti. Bastillen esityksen kapellimestarina toimi Esa-Pekka Salonen ja hän sai Pariisin Kansallisoopperan orkesterin soittamaan kuin unelma. Olisin voinut kuunnella soittoa vaikka kuinka kauan (ainakin jos katsomon jalkatila olisi ollut vähän suurempi).

Kun oopperan aihe on elämä vankileirillä, niin on selvää, että lavastus (Richard Peduzzi) ja puvustus (Caroline de Vivaise) eivät varsinaisesti koreile, mutta molemmat olivat hienosti toteutettuja. Bastillen tekniset mahdollisuudet sallivat vankilan muhkeiden seinien liikuttelun, mikä mahdollisti aika komeita efektejä. Tosin pakko sanoa, että kahleiden kalina joissain intensiivisissä kohdissa vähän häiritsi.

Oopperan laulajajoukko oli suurehko ja mukana oli useita hyviä laulajia, mutta heistä nousi kuitenkin mielestäni parhaiten esille ruotsalainen Peter Mattei Šiškovina. Kun hän kertoi tarinaansa avioliitostaan, niin epämiellyttävä luuseri herätti silti myötätuntoa katsojassa: jotenkin hän pystyi ilmaisemaan sen, että Šiškov ei koskaan ollut oppinut ratkaisemaan ongelmia kuin väkivallan kautta. Tällaista on ooppera parhaimmillaan. Vaikka tarina on raskas, sen uskomattoman taidokas libretto yhdistettynä vaikuttavaan musiikkiin koskettaa syvältä.

Opéra Bastille


Katsomo


Esiintyjät





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti