sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Vanhapiika ja varas Turun Logomon Teatteri-salissa, 10.11.2017


Saaristo­-ooppera esittää riemastuttavan version Gian Carlo Menottin pienoisoopperasta Vanhapiika ja varas Turun Logomon Teatteri-salissa. Kyseinen ooppera on alun perin tehty radio-oopperaksi, mutta Menotti teki siitä myös toisen version teatterin lavalla esitettäväksi. Oopperan juoni kertoo hieman jo kypsemmässä iässä olevasta Miss Toddista, hänen palvelustytöstään Letitiasta ja heille vieraaksi siunautuvasta Bobista sekä paikkakunnalla leviävistä tarinoista alueella liikkuvasta varkaasta. Saaristo-oopperan versiossa tapahtumat sijoittuvat radiostudioon, jossa kyseistä oopperaa parhaillaan esitetään. Teos esitetään suomeksi.

Menottin musiikki on tässä oopperassa kevyttä ja hyväntuulista. Varsinkin Miss Toddilla ja Miss Pinkertonilla (juoruilua rakastava tuttava) on teoksessa mukavia melodisia yhteisnumeroita.

Laulullisesti esitys ei ollut ihan maailmanluokkaa, mutta esityksellisesti teos oli mainio. Jokainen esiintyjä otti kaiken irti roolistaan ja loi yleisöä hauskuuttavaa farssia. Myös puheroolissa esiintynyt Jukka Rasila (joka joutui kyllä myös laulamaan välillä) ja säestävä pianisti Pasi Helin tekivät mahtavat roolit. Juha Hostikka Bobin roolissa teki ehdottomasti parhaan laulusuorituksen. Hänen esityksensä aariasta ”When the air sings of summer” oli suorastaan erinomainen.

Vanhapiika ja varas on mitä mainioin pimeän syysillan piristäjä, vaikkei olisi edes kiinnostunut oopperasta taiteenlajina. Siitä on vielä kaksi esitystä jäljellä: tiistaina 14.11. ja keskiviikkona 15.11. ja suosittelen lämpimästi käyntiä Logomossa sitä katsomassa. Esitys kestää vain tunnin ja 15 minuuttia, joten koko iltaa oopperaan ei edes kulu ja sen saa survottua vähän kiireempääkin aikatauluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti