torstai 23. marraskuuta 2017

Viva la mamma Prahan Estates-teatterissa, 19.11.2017


Prahan Estates-teatteri on Mozart-fanien pyhiinvaelluspaikka, sillä itse Mozart kapellimestaroi Don Giovannin ensiesityksen täällä vuonna 1787. Sisustuksessa on käytetty hieman vähemmän kultakoristeluja kuin Kansallisteatterissa - mutta vain hieman.

Illan esitys oli Gaetano Donizettin Viva la mamma (tunnetaan myös nimellä Le convenienze ed inconvenienze teatrali). Donizettihan sävelsi eräitä bel canton mestariteoksia kuten Lucia di Lammermoor, mutta sen lisäksi myös mestarillisia farsseja. Viva la mamma on erinomainen kyseisen tyylin edustaja. Tarina kertoo eripuraisesta oopperaseurueesta, jossa kakkossolistin äiti erityisesti haluaa lisää esitettävää tyttärelleen tai itselleen. Lopulta esitys perutaan ja seurue pakenee yön pimeydessä.

Itse ooppera oli mielenkiintoinen sekoitus: mukana oli upeita aarioita, joista parhaat esitti oopperaseurueen prima donna Daria (Kateřina Knĕžiková). Hänen koloratuurinsa oli hienoa kuultavaa. Mutta upeiden aarioiden vastapainona oli vuorostaan puhtaasti komediallisia pätkiä, joista hienoimmat esitti mamma Agataa (baritoni Marek Gurbal’). Täytyy olla todella hyvä laulaja voidakseen tarvittaessa laulaa niin huonosti. Upea näyttelijäkin hän oli; hän teki Agatasta hauskuttavan, mutta hyvin inhimillisen hahmon.

Tämä ooppera oli itse asiassa täynnä lainauksia muista teoksista. Jo alkusoitto oli lainattu toisesta Donizettin oopperasta (Rosmonda d’Inghilterra) ja mukana oli myös aarioita Don Pasqualesta, Marthasta (von Flotow), Giustinosta (Vivaldi) ja olipa siinä myös lainaus Giselle-baletista. Hervottoman hauska lainaus muuten – mamma Agata keskipisteenä.

Myös Jiří Hájek Darian aviomiehenä Procolona ja Miloš Horák impressaarion pienehkössä roolissa tekivät hyvän suorituksen. Pidin kovasti myös Igor Loškárin kapellimestarista. Pakko todeta näiden Prahassa nähdyn oopperan perusteella, että Tsekeissä on paljon hyviä mieslaulajia!

Estates-teatteri

Katsomo

Esiintyjät


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti