perjantai 22. joulukuuta 2017

Joseph Calleja Finlandia-talossa 20.12.2017


Joulun läheisyys ilmeisesti vaikutti siihen, että varsin harvalukuinen yleisö oli saapunut kuuntelemaan maltalaista tenoria Joseph Callejaa Finlandia-taloon, mikä oli kyllä todella sääli. Calleja on tällä hetkellä yksi kehutuimmista lyyrisistä tenoreista maailmassa ja konsertin jälkeen oli helppo yhtyä kehuihin. Tosin ilmeisesti Calleja oli joko juuri sairastanut flunssan tai oli sairastumassa, sillä hän korautteli nenäonteloitaan useampaan kertaan konsertin aikana, kerran jopa kesken aarian. Joten ihan parhaimmillaan hän ei konsertissa ollut, mutta Calleja on hyvä laulaja jopa hieman flunssaisena.

Konsertti jakautui kahteen osioon. Ennen väliaikaa Calleja esitti aarioita Mozartin, Donizettin, Verdin, Massenet’n ja Puccinin oopperoista eri kielillä. Hän esitti myös kaksi ohjelmalehtisen ulkopuolista aariaa (Verdi, Cilea). Calleja oli ehdottomasti parhaimmillaan italialaisissa oopperoissa. Toki saksa ja ranskakin sujuivat, mutta hänen äänensä sai vielä vähän lisähehkua italialaisissa aarioissa. Itse pidin eniten oli Tombe degli avi miei –aariasta Donizettin Lucia di Lammermoorista. Mikä tunnelataus! Myönnän, että räpsyttelin ripsiäni aika tiheään tahtiin ja nieleskelin aarian lopussa. Vähältä piti ettei pitänyt tonkia nenäliinaa esille.

Callejan ääni on erittäin vahva ja konsertin alussa tuli mieleen, että osaakohan hän lainkaan laulaa hiljaisesti ja keveästi. Ainakin tämän konsertin perusteella voi sanoa, että tietty keveys ei ehkä ihan ole Callejan vahvuus, ainakaan tällä hetkellä. Toisaalta parhaimmillaan hänen äänensä soi niin hienosti esityksissä, että pienet heikkoudet unohtuivat helposti.  

Väliajan jälkeen Calleja keskittyi muihin lauluihin ja jälleen useilla kielillä. Olin positiivisesti yllättynyt hänen venäjästään, vaikkei se nyt ihan täydellistä ollut, mutta todella hyvää kuitenkin. Esittipä hän yhden laulun maltaksikin (J. Vellan laulun Il-Kebbies Tal-Fanali), mikä oli oikein mukava yllätys, sillä suurin osa lauluista oli kuitenkin todella tuttua valikoimaa. Joskus on kiva kuulla jotain vähän erilaistakin.

Vaikka yleisö oli pienehkö, niin sitä innokkaampi se oli ja palkkioksi raikuvista aplodeista Calleja lauloi peräti kuusi ylimääräistä numeroa (tai sitten menin jo laskuissa sekaisin): pari espanjalaista laulua (konsertin päätti Granada), pari joululaulua, La vie en rosen (näyttää olevan oopperalaulajien suosikkeja) sekä yhden laulun Viulunsoittaja katolla –musikaalista. If I were a rich man sitten viimeistään todisti, että Calleja osaa ottaa yleisönsä myös esiintyjänä. Jo La vie en rosessa hän tuli katsomoon ja lauloi laulun lopun polvistuneena onnellisen naiskatsojan viereen ja Viulunsoittajassa hän heittäytyi rooliin erittäin viihdyttävästi. Kaiken kaikkiaan ilta oli siis loistava lasku jouluun pienistä kauneusvirheistä huolimatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti