tiistai 12. joulukuuta 2017

Turnipsi Mariinski-teatterin Prokofjev-salissa, 9.12.2017


Lauantain toinen oopperani oli Turnipsi niminen lastenooppera Mariinskin Prokofjev-salissa. Siellä en ollut aiemmin käynytkään, mutta suosittelen paikkaa lämpimästi. Sali sijaitsee uuden Mariinskin (Mariinsky-2) kellarissa ja sisäänkäynti on Ulitsa Sojuza Pechatnikovin puolelta. Salissa on viisi nousevaa penkkiriviä (aika pitkiä rivejä) ja ainakin tässä näytöksessä niitten taakse oli vielä lisätty irtotuoleja. Salin istuimet ovat sitten mukavimmat Mariinskissä: ne eivät ole pelkästään isoja, vaan tuolien väliin on jätetty pienet raot, jotta kyynärpäät eivät koko ajan kolka naapurin kanssa ja jalkatilaa on runsaasti.  

Turnipsin säveltäjä on Rustam Sagdiev, joka kuuluu Mariinskin Nuorten solistien akatemiaan. Hän esiintyi muuten edellisen illan Fedorassa pikkuroolissa, kuten myös Turnipsissa satakielenä (lähinnä hän tyytyi kyllä kilkuttelemaan triangelia). Ooppera kertoo vanhan venäläisen kansansadun tarinan, jossa eläimet (hiiri, kissa ja koira) ja ihmiset (isovanhemmat ja lapsenlapsi) riitelevät keskenään, isoisä istuttaa turnipsin, mutta tarvitsee sen maasta kiskomiseen apua ja vasta, kun kaikki eläimet ja ihmiset ovat sopineet riitansa ja yhdistävät voimansa, turnipsi irtoaa maasta.

Venäjällä myös lastenoopperaan panostetaan ja niinpä tämänkin esityksen laulajat olivat erittäin taitavia. Eniten tykästyin koiraa esittäneeseen Shota Chibiroviin ja kissaa esittäneeseen Anna Barhatovaan. Molemmilla oli tosi upean täyteläiset äänet.

Itse musiikissa kuului kaikuja Venäjän eli alueiden lauluista. Jopa minä olin tunnistavinani muutaman viittauksen, joten paikallisille niitten täytyi olla vielä selvempiä. Pääosan säestyksestä hoiti piano, mutta myös muutamia muita instrumentteja (balalaikka, edellä mainittu triangeli ja mm. puulusikat) oli mukana. Ihan mukavaa musiikkia mielestäni.

Tässäkin oopperassa oli panostettu puvustukseen. Ihan kaikkia eläimiä lapsikatsojat eivät kyllä näyttäneet ensi näkemältä tunnistavan (ainakin vieressäni istunut pikkupoika ei tunnistanut hiirtä, vaikka se aikuiskatsojalle oli kyllä ilmiselvä hiiri), joten toki asuissa oli vähän luovuutta käytetty. Minusta esitys oli kuitenkin oikein mukava: tarina oli opettavainen, laulujenkin sanoista sai selvän ja mukana oli vielä selostajakin, joka vielä selvensi tarinaa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti