keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Carmen Valkovenäjän Kansallisoopperassa Minskissä, 5.11.2019


Yllätyksekseni aikatauluni sallikin työmatkani yhteydessä nähdä lyhyellä varoitusajalla Valkovenäjän Kansallisoopperassa Georges Bizet’n oopperan Carmen. En ole suunnattomin Carmenin ihailija, mutta ihan mukava oli pitkästä aikaa nähdä aivan traditionaalinen ohjaus (Galina Galkovskaya) tästä maailmankuulusta tarinasta.

Carmenhan kertoo Don Josésta, joka on pestautunut armeijaan ja ihastuu tulisesti tupakkatehtaan työntekijään Carmeniin ja unohtaa kotikylän tytön Micaëlan. Carmen kuitenkin kyllästyy pian Don Joséen ja rakastuu toreadori Escamilloon. Huonostihan siinä käy ja Don José surmaa lopussa mustasukkaisuudessaan Carmenin.

Ooppera on täynnä tuttuakin tutumpia säveliä, joka on sekä sen vahvuus että heikkous minun silmissäni. Toisaalta on mukava kuulla mukaansatempaavia sävelmiä, mutta toisaalta pidän kovasti teoksista, joita ei kuule ihan joka kulmalla.

Minskin versiossa oli mukana myös suomalaisväriä, sillä puvustuksen oli suunnitellut Anna Kontek. Kun ohjaus oli traditionaalinen, niin siltä oli turha odottaa mitään yllätyksiä, joten esityksen visuaalisuus painoikin kaavassa sitä enemmän. Kontekin puvustus oli traditionaalisen ja vapaamman tulkinnan rajalla ja värikkäitä asuja oli kiva seurata.

Laulullisesti ilta ei ollut ihan paras mahdollinen. Olen kerran esim. nähnyt Minskissä aivan loistavalla miehityksellä Verdin Macbethin, mutta tämä Carmen ei kyllä vetänyt sille vertoja. Valitettavasti pääosan laulaneella Oksana Yakushevichilla oli teknisiä ongelmia ala- ja keskialueen kanssa. Ylä-äänet soivat kyllä kauniisti, mutta ei se ihan riittänyt. Don José (Aleksey Mikutel) lämpeni vasta toisessa ja kolmannessa näytöksessä parhaaseen vireeseensä. Vain Micaëlan roolin laulanut Tatiana Gavrilova oli koko esityksen ajan tasaisen hyvä. Hänen aariansa Je dis que rien ne m’épouvante oli suorastaan erinomainen.

Miksikään vuosisadan kokemukseksi Carmenia ei siis voi kehua, mutta ihan viihdyttävä esitys pienistä puutteista huolimatta oli, joten olin Minskin iltaani ihan tyytyväinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti