torstai 7. marraskuuta 2019

Luominen Helsingin Tuomiokirkossa, 1.11.2019


Tänä vuonna Pyhäinpäivän aaton oratorioni olikin uusi tuttavuus eli Joseph Haydnin Luominen, jonka Cantores Minores -kuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) solisteinaan Helena Juntunen, Tuomas Katajala ja Tommi Hakala esittivät Helsingin Tuomiokirkossa.

Nimensä mukaisesti Luominen kertoo tarinan maailman luomisesta, jonka kulun kertovat kolme enkeliä: Gabriel (Juntunen), Uriel (Katajala) ja Rafael (Hakala). Oratorion viimeisessä osassa pääosissa ovat Aatami (Hakala) ja Eeva (Juntunen). En muista aiemmin kuulleeni luomiskertomukseen pohjautuvaa oratoriota, joten siitäkin syystä aihe oli kiinnostava. Oratorion teksti mukailee Raamatun luomiskertomuksen, psalmien ja John Miltonin Kadotetun paratiisin tekstejä.

Jo oratorion alkusoitto eli hetki ennen maailman luomista kuulosti poikkeuksellisesta vaihdellessaan kevyen hiljaisen soinnin ja jyrähtelevän forten välillä. Kun yleensä olen kuullut oratoriota soittavan modernien orkesterien, niin FiBOn sointi kuulosti todellakin erilaiselta, mutta hetken tottuttelun jälkeen, ihastuin siihen todella. En osaa sanoa, mikä oli kapellimestari Hannu Norjasen osuus lopputuloksessa, mutta jälki ainakin oli hyvää.

Cantores Minores -kuorolla oli tässä teoksessa jonkin verran vähemmän laulettavaa kuin monissa muissa oratorioissa, mutta kuoro ei pettänyt tälläkään kertaa.

Olin myös todella tyytyväinen illan solisteihin. Tuomas Katajala esitti vakaan Urielin osan tutun varmasti. Tommi Hakalan Rafael ei myöskään pettänyt, jos nyt ei yllättänytkään. Helena Juntusen esitys Gabrielina oli ehkä eloisin heistä. Tämä trio lauloi kauniisti yhteen, kukaan ei jäänyt jalkoihin ja kaikilla riitti äänivaroja myös nostaa oma roolihahmonsa esiin, silloin kun se oli tarpeen. Erittäin tasapainoinen esitys.

Mutta oratorion viimeinen osa vasta todella räjäytti pankin. En ole aiemmin kuullutkaan rakkasduettoa oratoriossa, mutta sellainen Luomisesta siis löytyy, kun Aatami ja Eeva laulavat rakkaudesta toisiinsa. Mit dir geniess ich doppelt sie (sinun kanssasi nautin kaikesta kaksin verroin) – voiko rakkautta sen paremmin enää kuvatakaan. Juntusen ja Hakalan duetto oli huikean upea. Kun kaksi kollegaa, jotka ovat useasti tehneet töitä yhdessä ja kaikesta päätellen nauttivat yhdessä laulamisesta katsovat toisiaan, hymyilevät ja laulavat kauniisti rakkaudesta, niin vaikutus on järisyttävä. Itse huomasin hymyileväni leveästi esityksen päätyttyä ja suurin piirtein leijailin metrin korkeudella maasta kotimatkani, mikä on varma merkki hyvästä konsertista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti