sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Muumiooppera Helsingin konservatoriossa, 28.1.2017


MUUMIOOPPERA

 

Ilkka Kuusisen Muumiooppera sai ensi-iltansa vuonna 1974, minkä jälkeen sitä ei ole kovin usein esitettykään ja edellisestä esityksestä Helsingissä oli todellakin yli 40 vuotta. Helsingin konservatorio on siis tehnyt ihan hienon kulttuuriteon kaivaessaan tämän teoksen naftaliinista Suomi 100 –juhlavuoden esitykseksi.

Muumifaneille tämä on varmaan oikein sopiva ooppera ja kyllä tämä on ihan mukava esitys meille muillekin. Juoni perustuu löyhästi Tove Janssonin Vaarallinen juhannus kirjaan ja toinen näytös sijoittuu oopperataloon.

Oopperan musiikki koostui vähän kaikesta: mukana oli modernimpaa laulua, selvästi lapsille tarkoitettuja mukaansatempaavia lauluja ja myös klassista oopperamusiikkia. Esiintyjät olivat mielestäni oikein onnistuneita tässä toisessa ensi-illassa. Henkilökohtaiseksi suosikikseni nousi Linda Roligin Emma. Todella kaunista laulua ja koska Emman rooli ei ollut muumitraditioiden kahlitsema, niin hänellä olikin mahdollisuus tehdä kunnon karaktääriä.

Puvustus (jälleen kerran Tyra Therman) oli hyvin onnistunut. Toki muumihahmot näyttivät muumeilta, niissä ei puvustajalla ole mahdollisuutta laittaa luovuuttaan peliin, mutta ihailin miten hyvin laulajien ääni puvuista huolimatta pääsi kulkemaan. Oopperadiivojen punaiset puvut olivat tosi hienoja.

Koska en itse ole mitenkään erikoinen Muumi-fani, niin en ollut illasta aivan haltioissani, mutta ihan näkemisen arvoinen ooppera kuitenkin oli. Ja sopi hyvin myös lapsikatsojille, joita katsomossa olikin aivan kiitettävä määrä.  

Ohjelma, copyright Moomin Characters





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti