keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Helmenkalastajat Estonia Teatterissa Tallinnassa, 5.6.2017


HELMENKALASTAJAT
 
Georges Bizet’n ehdottomasti tunnetuin ooppera on Carmen ja Helmenkalastajia esitetään huomattavasti harvemmin. Pietarin Kamariooppera esitti nyt vierailunäytöksenä Tallinnan Estonia Teatterissa tämän teoksen.
Oopperan juoni on peräti eksoottinen. Tapahtumat sijoittuvat Ceylonille ja tarina kertoo Brahman papittaren Leilan ja helmenkalastaja-Nadirin rakkaustarinan, joka tässä versiossa päättyi roviolle. Puvustuksesta ja lavastuksesta vastasi Vjatšeslav Okunev. Puvustus heijasteli eksotiikkaa: helmissä ja kultakoristeissa ei säästelty. Lavastus oli huomattavasti vaatimattomampi: puunrunko ja pari kiveä, mutta lisäefektiä saatiin videoheijasteista (Daniil Bakalin  ja Mihhail Ušinin), joiden avulla luotiin ympärille milloin merenranta, milloin öinen viidakko tai hindutemppeli. Ihan mukava tapa saada vähällä rahalla vähän näyttävämpi lavastus aikaiseksi.
Esityksen ohjaus (Juri Aleksandrov) oli erittäin perinteinen. Idän eksotiikkaa todella korostetiin ja henkilöhahmot käyttäytyivät kuin saippuaoopperassa. Kuoro onnistui laulamisen lisäksi myös tanssahtelemaan eksoottisesti ja elehtimään dramaattisesti. Joskus tällainen umpitraditionaalinen tuotanto voi olla oikein mukavakin kokemus.
Bizet musiikki oli hyvin romanttista ja sisälsi suuria tunteita. Helmenkalastajan aariat eivät ole ehkä yhtä tunnettuja kuin Carmenin, mutta kaunista musiikkia sekin sisältää. Kaikki pääosien esittäjät olivat taitavia laulajia, mutta itse pidin eniten Zurgaa esittävästä Aleksei Pašijevista, mikä saattaa osittain johtua siitä, että hän oli ainut esiintyjistä, jonka ranskan tunnisti ranskaksi. Mutta upeita aarioita ja duettoja esitti myös Nadirin roolissa laulanut Denis Zakirov. Kaiken kaikkiaan ilta oli ihan onnistunut.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti