torstai 26. heinäkuuta 2018

Urkukonsertti Reykjavikin Hallgrimskirjkassa, 21.7.2018


Tein 30 tunnin välipysähdyksen Reykjavikissa ja tämä antoi minulle mahdollisuuden muistella menneitä, muinaista lomaani kyseisessä kaupungissa. Päätin siis käydä jälleen katsomassa yhtä Reykjavikin maamerkeistä ei Hallgrímskirkjaa. Suureksi ilokseni saapuessani sinne huomasin, että puolen tunnin kuluttua on alkamassa urkukonsertti, joka kuuluu Hallgrímskirkjan kansainvälisen urkukesän ohjelmistoon. Olin edelliselläkin matkallani käynyt urkukesän konsertissa, joten päätin tietenkin ostaa lipun tähänkin konserttiin ja vaikka esityksessä ei tällä kerralla ollut laulua, niin päätin silti kirjoittaa siitä pienen jutun.
Hallgrímskirkjan urut ovat tunnetut ja korkealaatuiset. Uruissa on 72 ääntä ja 5275 pilliä ja sen soittopöytä uusittiin vuonna 2012 vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Jokakesäisillä festivaaleilla kirkossa esiintyy sekä islantilaisia että kansainvälisiä tunnettuja muusikkoja.
Tässä konsertissa urkuja soitti ranskalainen Thierry Escaich, joka on ollut Pariisin Saint-Ėtienne-du-Montin urkuri vuodesta 1997. Hän on myös säveltäjä sekä opettaa improvisaatiota Pariisin konservatoriossa.
Konsertti alkoi Cėsar Franckin Pièce Heroȉque esityksellä teoksesta Trois Pièces. Kyseessä oli varsin dramaattinen esitys, joka oli ainakin minusta todella kiehtova värikkyydessään. Seuraava kappale oli myöskin Franckilta (Koraali 2). Teos alkoi surumielisenä, mutta päättyi viimeisiin toiveikkaisiin nuotteihin. Todella kaunista.
Mutta konsertin ehdoton helmi oli viimeinen esitys. Konsertin järjestäjät olivat antaneet Escaichille hieman ennen konsertti vanhan virren sävelen, jota Escaich käytti improvisaation pohjana. Aluksi hän soitti virren sävelen nuotti nuotilta ja sitten alkoi itse improvisaatio-osuus. Ja millainen osuus! Olin aivan haltioissani, miten upeaa musiikkia yksinkertaisesta sävellyksestä saa ajoiksi. Escaich osoitti huikean improvisaatiokykynsä kieputtaessaan melodiaa ja pyöriessään sen ympärillä urkujen koko kapasiteettia hyväksikäyttäen. Esitys oli aivan käsittämättömän upea ja yleisö palkitsikin sen todella raikuvilla aplodeilla.
Mikäli siis satutte käymään Reykjavikissa joskus kesällä, niin kannattaa ehdottomasti poiketa Hallgrímskirkjassa. Hyvällä tuurilla siellä on juuri konsertti alkamassa ja vaikkei olisikaan, niin kirkon tornista on mahtava näköala yli koko Reykjavikin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti