tiistai 5. huhtikuuta 2022

Salome Kansallisoopperassa, 22.3.2022

Kukapa ei tuntisi Salomen tarinaa Raamatusta: Herodiaan tytär Salome tanssii kuningas Herodeksen juhlissa niin kiehtovasti, että Herodes lupaa täyttää hänen toiveensa. Äitinsä yllytyksestä Salome toivoo Johannes Kastajan päätä vadilla ja Herodeksen on pakko täyttää tämä toive. Richard Straussin ooppera Salome perustuu Oscar Wilden tarinasta tekemään näytelmään, josta Kansallisooppera nyt esittää ohjaaja Christof Loyn edelleen muokattua versiota. Loyn versiossa ihailtu ja viaton Salome rakastuu Jokanaaniin (Johannes Kastaja) ja putoaa muiden miesten silmissä siis alas korokkeeltaan. Siispä hänet voi hyvin häväistä. Ja kun Salome teoksen lopussa laulaa Jokanaanin päälle, kyseessä onkin vaikeneva Jokanaan, jonka kanssa nainen poistuu lopussa. Lopun voi siis tulkita mielenvikaisen naisen hourinnan sijasta myös onnelliseksi, täyttyväksi rakkaudeksi.

Johannes Leiackerin lavastus on käytännössä lähes tyhjä valkoinen näyttämö ja Robby Duivemanin puvustus perustuu mustaan ja valkoiseen väriin ainoana poikkeuksena Herodiaan punaiset kengät. Mutta kaikki tämä toimii loistavasti ja värimaailman rajallisuus vain korostaa huikaisevaa musiikkia, vahvaa tarinaa ja voimakkaita tunteita. Christof Loy on luonut mestariteoksen, jonka voisi hyvin katsoa useampaankin otteeseen.

Kansallisoopperan orkesteri oli jälleen hienossa vedossa Hannu Linnun johdolla ja oopperan päärooleihin on kiinnitetty upeat laulajat. Herodeksen roolin laulava Nikolai Schukoff on juuri sopivan niljakas tytärpuoltaan himoitsevana kuninkaana ja Karin Lovelius tekee upean roolin alkoholisoituneena Herodiaana, joka tajuaa, että hänen kukoistuksensa päivät ovat jo ohitse. Andrew Foster-Williams on Jokanaanin roolissa sopivan kiihkoisa; mies, joka näkee tuhon tulevan, mutta ei voi eikä haluakaan estää sitä. Ja tietenkin illan kuningatar oli Vida Miknevičiūtė Salomena. Hienoa näyttelemistä ja ihastuttavasti soiva, vahva ääni, joka vaivatta kaikui täysillä jylisevän orkesterinkin ylitse, mutta hehkuu tunnekirjoa myös pianissimoissaan. Jos ette vielä ole tätä Salomea käyneet katsomassa, niin ehdottomasti kannattaa mennä. Muutamia esityksiä on vielä jäljellä ja kaikkiin on vielä jonkin verran lippuja myynnissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti