lauantai 3. joulukuuta 2016

Hannu ja Kerttu + Tietäjien lahja Sonoressa, 2.12.2016


HANNU JA KERTTU + TIETÄJIEN LAHJA

 

Sibelius-Akatemia yhdisti Engelbert Humperdinckin Hannu ja Kerttu –oopperan Einojuhani Rautavaaran Tietäjien lahja –oopperaan samassa esityksessä. Jälkimmäinen ooppera oli tarinassa Hannun ja Kertun uni heidän eksyttyään metsään. Ratkaisu oli vähän outo, varsinkin kun toisessa näytöksessä Kerttu kehuu unensa olleen ihanan. Tuskinpa lapsi pitäisi Tietäjien lahjan tarinaa ihanana.

Sinänsä molemmat oopperat olivat kelpo esityksiä omassa lajissaan. Hannu ja Kerttu oli loistavasti puvustettu ja lavastettu. Perheen asut ja koti olivat väritykseltään musta, mutta noidan talo ja asu olivat suorastaan karamellimaisen värikkäitä. Ilmapallon käyttö sekä asuissa että metsää ja piparkakkutaloa rakennettaessa oli mestarillinen keksintö. Ainoana haittana oli ilmapalloasujen väistämätön narina.

Myös musiikki oli viehättävää. Näin viimeksi Hannun ja Kertun helmikuussa Mariinskissa, Pietarissa ja tämä esitys oli siihen verrattuna aivan eri kuuloinen. On hämmästyttävää, miten suuri ero syntyy, kun musiikki esitetään alkukielellä (Pietarissa kielenä oli venäjä). Tietenkin alkuperäisessä saksankielisessä libretossa on paljon erilaisia sanaleikkejä, joita venäjänkielisessä versioissa ei ollut.

Hannun ja Kertun laulajista pidin eniten isän roolin laulaneesta Samuli Takkulasta. Hänellä oli hieno, kantava baritoni-ääni. Kyllä muutkin esiintyjät hyvin suoriutuivat, mutta aivan erikseen haluan mainita Elisabet Petsalon noidan. Hahmo oli hauskan värikäs ja mukaansatempaava.

Rautavaaran Tietäjien lahja vuorostaan oli aivan erityyppinen ooppera. Puvustukseltaan 70-luvun vaatteita ei voi kutsua varsinaisesti kauniiksi, mutta lavastuksessa käytettiin jälleen jännittävästi poikkeavia rakenteita eli tiskipöytiä, joista oli rakennettu päähenkilöiden asunto. Pidin kovasti. Kuten arvata saattaa Rautavaaran musiikki oli selkeästi modernimpaa ja valitettavasti se tarkoitti sitä, että yleisön kuiskailu toisilleen lisääntyi selkeästi ainakin minun istumapaikkani ympärillä.

Vaikka oopperayhdistelmä oli hieman erikoinen, niin ilta oli kuitenkin mukava kokemus.

Ilmapallometsä

Hannu ja Kerttu

Tietäjien lahja


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti