maanantai 5. joulukuuta 2016

Magnus-Maria Alminsalissa, 3.12.2016


MAGNUS-MARIA

 

Kulturförening Katrina vieraili Alminsalissa ja esitti Karólína Eiríksdóttirin oopperan Magnus-Maria, joka kertoo tarinan yli 300 vuotta sitten eläneestä Maria Johansdotterista/Magnus Johanssonista. Se on kertomus poikkeuksellista ihmisestä ja hänen kohtalostaan.

Poikkeuksellinen oli myös itse ooppera. Esitys alkoi jo lämpiön puolella ja jatkui yleisön asetuttua paikoilleen näyttämöllä. Lavastus oli yksinkertainen, mutta erittäin hyvin toimiva. Puvustus erikoinen, mutta pienillä vaatekappaleilla ilmaistiin sukupuolta erittäin tehokkaasti.

Ja esiintyjät olivat suorastaan loistavia. Teoksessa ei yksikään laulajista esittänyt vain yhtä roolia, vaan kutakuinkin kaikki taisivat ollaan vuorollaan Magnus-Maria. Merkillistä kyllä se ei tehnyt teoksesta yhtään vaikeaa seurata, vaan pikemminkin jatkuvat laulajan vaihdokset ilmaisivat ihmisen eri rooleja eri tilanteissa, ihmisen monipuolisuutta. Itse asiassa puhenäyttelijänä toiminut Andrea Bjökholm taisi olla ainoa, joka pysyi Magnus-Mariana.

Vaikka teos oli aiheeltaan vakava ja ajatuksia herättävä, sillä teoksen ydinkysymys oli ”kuka minä olen, mikä minä olen”, niin teos ei kuitenkaan ollut synkeä, vaan mukana oli runsain mitoin huumoria. Esimerkiksi ihmisjoukon määkiminen kuin lampaina oli todella osuva ja hauska kohtaus.

En halua nostaa yhtään laulaja ylitse muiden, sillä koko joukko teki todellakin hienoa työtä. Musiikki oli vaikeaa laulettavaa, sillä laulu ei ollut vain laulua vaan esillä oli koko ihmisäänin aikaansaatava äänikirjo vinkunasta murinaan. Myös orkesteri Anna-Maria Helsingin johdolla teki upeaa työtä. Hieno teos kaiken kaikkiaan! 
Osa näyttämöä

Fanikassi
 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti