maanantai 21. tammikuuta 2019

Meedio Tampereen Hervannan Cinolassa, 19.1.2019

Olen viime vuosina käynyt useamman kerran katsomassa opiskelijoiden oopperaproduktiota Tampereella ja järjestään poistunut niistä oikein tyytyväisenä. Niin tälläkin kertaa, kun vuorossa oli Gian Carlo Menottin Meedio. Esitys oli vanhassa elokuvateatterissa (Cinola) Tampereen Hervannassa. Näyttämö asetti varmaan omat haasteensa esitykselle, mutta ohjaaja Veera Aaltonen ja muu työryhmä olivat tehneet hienoa työtä teoksen kanssa ja esitys oli ehdottomasti Tampereen matkan arvoinen. Oopperahan kestää vain noin tunnin.

Oopperan tarina kertoo nimensä mukaisesti meediosta (Madame Flora), joka huijaa asiakkaitaan tyttärensä Monican avulla. Madame Floralla on myös mykkä kasvattipoika Toby, joka on rakastunut Monicaan. Kesken erään istunnon Madame Flora kuulee äänen ja tuntee kylmän kosketuksen kaulallaan ja järkyttyy. Hän syyttää tuntemuksistaan Tobya, pahoinpitelee tämän ja lopuksi ajaa pois kotoa. Myöhemmin Toby palaa salaa kotiin, Madame Flora kuulee jälleen ääniä ja ampuu vahingossa Tobyn kuoliaaksi.

Menottin musiikki sopii hienosti oopperan tarinaan, hieman kauhuelementtejä sisältävään traagiseen kertomukseen. Kapellimestari Asseri Väisänen ohjasi nuoria opiskelijamuusikkoja iskevän jäntevästi.
Oopperan lavastus, puvustus ja maskeeraus olivat onnistuneita (tekijöitä ei kerrottu käsiohjelmassa erikseen), mutta upein pala oli ehdottomasti esityksen valaistus, jonka oli suunnitellut Helli Pimiä. Hän sai valoilla luotua hienoja tunnelmahelmiä korostamaan oopperan tarinaa, vaikka resurssit olivat varmasti aika rajalliset.

Myös laulajia voi vain kehua. Yhtään heikkoa lenkkiä ei joukosta löytynyt, vaan kaikki esiintyjät olivat sekä hyviä laulajia että erinomaisia esiintyjiä. Ehkä oma suosikkini oli Sanna Laakso Madame Florana. Hän teki mahtavan roolityön hulluuteen vaipuvana meediona. Mutta hyviä olivat myös muut laulajat: Anette Raukola Monicana (Black Swan -kehtolaulu oli loistava), Ilona Saari Rouva Gobineau’na, Juho Stén Herra Gobineau’na, Marjaana Ritanen Rouva Nolanina sekä Veera Hölsö Äänenä. Eikä esiintyjistä tietenkään sovi unohtaa onnistuneen Tobyn roolin esittänyttä Jussi Lucácsta.


Tulen varmasti jatkossakin käymään Tampereen opiskelijaproduktiota katsomassa, kun laatu on näin hyvää. 

Istunto

Äiti ja tytär

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti