sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Kolme kirjettä Laestadiukselle Lohtajan kirkossa, 30.7.2017


KOLME KIRJETTÄ LAESTADIUKSELLE

 

Lohtajan kirkkomusiikkipäivillä esitettiin upouutta Jyrki Linjaman säveltämää kirkko-oopperaa Kolme kirjettä Laestadiukselle. Esityspaikkana oli Lohtajan kirkko. Oopperan libreton olivat laatineet Jyrki Linjama ja ohjaaja Michael Baran yhdessä.

Kun vertasin tätä kirkko-oopperaa toukokuussa näkemääni Rakkauden ateriaan, niin on pakko todeta, että tämä ooppera voitti selkeästi. Teoksen musiikki oli mielestäni teemaan sopivaa ja esiintyjät olivat hyvin valittuja.

Kuten edellisen illan Sillanpäässä, myös tässä oopperassa vanha Laestadius muistelee menneisyyttä, mutta toinen tärkeä teema on kolme kirjettä, jotka kolme naista on ikään kuin kirjoittanut Laestadiukselle. Ja kirjeissä nousee esiin lestadiolaisuuden raskaammat puolet kuten pedofilian käsittely ilman rikosoikeudellisia rangaistuksia.

Teoksessa oli kaksi solistia: baritoni Esa Ruuttunen Laestadiuksena ja mezzosopraano Laura Mäkitalo enkeli Sofiana ja muina teoksen naisina. Esa Ruuttunen teki hienon roolityön Laestadiuksena, mutta henkilökohtaisesti pidin vielä enemmän Mäkitalon upeasta esityksestä. Hänen tehtävänsä laulaa useita naisrooleja oli todella vaativa, mutta hän selvisi siitä loistavasti ja hän todella pääsi esittelemään äänensä monimuotoisuutta. Lisäksi teoksessa esiintyi mykkärooleissa kolme nuorta tyttöä: Ilona Huhtala, Tinja Pajunpää ja Iiris Salmén, jotka tekivät oikein hyvää työtä tehtävässään.

Orkesterina toimi kunniakkaasti kamariorkesteri Soli Deo Gloria johtajanaan Juhani Lamminmäki. 

 
Lohtajan kirkko

Solistit ja tytöt

Juhani Lamminmäki ja Soli Deo Gloria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti