sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Sillanpää Hämeenkyrön Myllykolussa, 29.7.2017


SILLANPÄÄ

 

Seppo Pohjolan säveltämää Sillanpää-oopperaa esitetään ainakin tänä kesänä aidoilla tapahtumapaikoilla Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa. Oopperan aloitteentekijänä on toiminut oopperalaulaja Valtteri Torikka, joka myös laulaa teoksessa nuoren Sillanpään rooliin. Ihan ensimmäiseksi on sanottava, että esityksestä tekee elämyksen jo se, että se esitetään Myllykolussa kauniin hämeenkyröläisen luonnon keskellä ja Sillanpään syntymätalo sijaitsee aivan kesäteatterin naapurissa (toimii nykyisin museona).

Teos alkaa siitä, kun vanha Sillanpää aloittaa mielisairaalassa, jonne hän on joutunut juoppohulluuden vuoksi, muistella elämäänsä: lapsuuttaan, kirjoituksiaan ja avioliittoaan. Ajanjaksot vaihtuvat tiuhaan ja varsinkin loppupuolella sekä nuori että vanha Sillanpää laulavat myös yhdessä. Sillanpään musiikki on melko modernia, mutta ei kuitenkaan kohtuuttoman vaikeaa, joten voin hyvin suositella sitä myös vähemmän oopperaa tunteville.

Solisteista vaikuttavin oli mielestäni vanhan Sillanpään roolin laulanut Sauli Tiilikainen. Hänen äänensä oli upeassa kunnossa, minkä lisäksi hänen näyttelemisensä oli todella osuvaa. Ei nuorta Sillanpäätä esittänyt Waltteri Torikkakaan huonosti pärjännyt, mutta piirun verran hän kuitenkin jäi Tiilikaisen varjoon. Helena Juntunen Sillanpään vaimona Siikrinä teki myös upean roolityön.

Mukana esityksessä oli myös oopperakuoro, jonka monipuolisuus teki vaikutuksen. Kun oopperakuoro ensimmäisen näytöksen lopussa ryntää silmät vihasta kiiluen aivan yleisön eteen sisällissodan kiihkossa, olen varma siitä, että useammalla kuin yhdellä yleisön joukossa on iho kananlihalla. Hienoa työtä!

Oopperan ohjaaja on Marco Bjurström ja täytyy sanoa, että hänestä Suomi on löytänyt uuden hienon oopperaohjaajan. Hänen kokemuksensa musikaaleista näkyi positiivisella tavalla ja odotan mielenkiinnolla hänen seuraavia oopperaproduktioitaan. Toivottavasti niitä tulee.

 
Sillanpään syntymäkoti ja kesäteatteri

Näyttämö

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti