keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Jouluoratorio Helsingin tuomiokirkossa, 17.12.2018

Minun joulunodotukseni alkaa perinteisesti Cantores Minoreksen esittämästä Johann Sebastian Bachin Jouluoratoriosta. Parin vuoden tauon jälkeen pääsin tänä vuonna taas kuuntelemaan esitystä. Tällä kertaa CM esitti ennen Bachin Jouluoratoriota myös hänen teoksensa Magnificat. Odotin iltaa todella innolla, sillä tenorina/evankelistana esiintyi iki-ihana Tuomas Katajala.

CM esitti Magnificatista sen tunnetuimman D-duuri version (mutta sisältäen jouluun liittyvät laulut). Magnificatissa Bach on käyttänyt aivan erilaista tyyliä kuin Jouluoratoriossa; jokainen ääni laulaa omaa tekstiään ja teos kuulostaa selkeästi moniäänisemmältä. Myös solistien aariat ovat huomattavasti lyhempiä kuin Jouluoratoriossa. Koska Magnificat ei ole minulle niin tuttu kuin 
Jouluoratorio, en ehkä päässyt siihen ihan samalla tavalla sisälle vielä.

Magnificatin jälkeen ohjelmassa oli 15 minuutin tauko ja sitten oli vuorossa Jouluoratorio. Vaikka olen kuullut teoksen lukemattomina jouluina, niin aina se jaksaa sykähdyttää ja vanhan tutun musiikin sisältä tuntuu löytyvän uusia yksityiskohtia. 

Solistikaarti oli tänä vuonna oikein onnistunut. Tuomas Katajalan Evankelista oli tietenkin minun korvissani ylitse muiden. Hänen äänensä nyt yksinkertaisesti on ilo korvalle. Myös Hedvig Pauligin sopraano soi todella kauniisti. Bassona piti alun perin esiintyä Juha Kotilainen, mutta koska hän oli sairastunut, niin häntä tuurasi Tommi Hakola ja hyvin tuurasikin. Vielä Magnificatissa hän oli hieman vaisumpi – ehkä sen sävelkieli oli ollut aivan täydellinen Hakolalle, mutta Jouluoratoriossa hän oli suorastaan loistokas. Sopraanon ja basson duetto oli todellista korvakarkkia. Esityksen heikko lenkki oli Maria Kettusen altto. Hän ei yksinkertaisesti yltänyt muiden laulajien tasolle. Oratorion ensimmäinen alttoaaria meni kohtalaisen hyvin; hetken aikaa tuntui kuin hän olisi tauon aikana saanut vihdoin äänensä auki, mutta muut altto-osuudet olivat jälleen varsin heikkoja.

Teosten orkesterina toimi Suomalainen barokkiorkesteri. Taitavia muusikkoja, mikä tuli jälleen kerran todistetuksi. 

Maria Kettunen ja Tuomas Katajala sekä Cantores Minores

Hedvig Paulig ja Tommi Hakala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti