torstai 6. kesäkuuta 2019

Agrippina Turun konserttisalissa, 2.6.2019


Siitä, että olen Händel-fani ei varmasti ole kenelläkään minkäänlaista epäselvyyttä. Siispä Turun musiikkijuhlien varaslähtöesitys - Händelin Agrippina konserttiversiona - oli minulle pitkään odotettu tapahtuma. Kyseessä olikin oikea barokin dream team -esitys, sillä orkesterina oli Il Pomo d’Oro eikä solistienkaan tasossa ollut tingitty. Vaikka kyseessä oli konserttiversio, niin esiiintyjät olivat niin huippuluokkaa, että he tekivät oopperasta ihan kunnon esityksen, eikä rooliasujen tai lavasteiden puuttumisella ollut oikeastaan mitään merkitystä.  

Agrippinan tarinassa keskiössä on toisaalta Rooman keisari Claudius, hänen vaimonsa Agrippina ja tämän poika Nero. Agrippina juonittelee koko oopperan ajan saadakseen poikansa keisariksi ja lopulta onnistuukin siinä. Päätarinaan linkitetyssä juonessa nuoret rakastavaiset Poppea ja Otho, joiden avioliiton tiellä on Agrippinan juonittelua ja Claudiuksen ihastuminen Poppeaan, yrittävät sitkeästi päästä naimisiin ja lopulta siinä onnistuvatkin.

Agrippinassa ei ole varsinaisia kuuluisaksi tulleita hittiaarioita, mutta kokonaisuutena oopperan musiikki on hienoa. Il Pomo d’Oro ja kapellimestari Maxim Emelyanychev, joka pompahteli cembalonsa ääressä kuin vieteriukko, soittivat korviahivelevästi.

Mutta laulusolistit vasta tekivätkin illan. Mezzosopraano Samatha Hankey Agrippinana oli häikäisevä. Veistosmaisen kaunis ja ilmeikäs nainen, jonka kirkas ääni lumosi. Hankeyn lavakarisma oli huikaiseva ja katsojan oli helppo uskoa, että Agrippina kykeni pyörittelemään elämänsä miehiä ihan miten halusi.

Toinen uskomaton solisti oli kontratenori Franco Fagioli Nerona. Kontratenori, jonka ääniala on kolme oktaavia ja joka todella osaa käyttää ääntään! Ja hänkin muuttui lavalla todella uskottavasti niljakkaaksi Neroksi.

Olen käytännössä aika sanaton tämän esityksen edessä. Ihan joka päivä ei pääse kuulemaan näin hienoa oopperaa, jossa on vielä kokonaista kolme kontratenoria. Kerrankin pääsi todistamaan livenä, miten erilaisia ääniä kontratenoreidenkin joukossa esiintyy. Ikimuistoinen ilta kerrassaan! Turun musiikkijuhlat osoitti jälleen kerran saavansa lavalleen maailmanluokan esityksiä. Suosittelen seuraamaan konserttitarjontaa http://www.turunmusiikkijuhlat.fi/.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti