maanantai 17. helmikuuta 2020

Adalmiinan helmi Mariinski-teatterin Prokofjev-salissa, 16.2.2020


Pietarin matkan toinen oopperani oli lastenooppera Adalmiinan helmi Mariinski-teatterin Prokofjev-salissa. Adalmiinan helmen säveltäjä on Grayr Khanedanyan ja se perustuu Sakari Topeliuksen samannimiseen satuun.

Prinsessa Adalmiina saa kastelahjaksi punaiselta haltijakummiltaan helmen, joka tekee hänestä päivä päivältä kauniimman, rikkaamman ja viisaamman, mutta vain mikäli hän pitää helmeä koko ajan. Mikäli helmi katoaa, hän menettää kaikki nämä ominaisuudet. Valkoinen haltijakummi puolestaan lahjoittaa hänelle nöyrän ja puhtaan sydämen, mutta tämän lahjan hän saa vain, jos hän menettää helmen ja sen tuomat ominaisuudet. Kuningas ja kuningatar eivät välitä valkoisen haltijakummin lahjasta, vaan määräävät, että helmi on istutettava kruunuun, jota Adalmiinan on pidettävä yötä päivää. He hemmottelevat Adalmiinaa ja ylpeilevät hänestä. Prinsessasta kasvaakin kylmä ja kova ja yksinäinen nuori nainen. Eräänä päivänä prinsessa karkaa metsään ja pudottaa kruununsa jokeen. Siinä samassa hän muuttuu köyhäksi, mutta hyväsydämiseksi ryysyläiseksi. Prinsessa jää asumaan metsään ja kaikista metsän eläimistä tulee hänen ystäviään. Toisaalla prinssi Alvaro on menettänyt valtakuntansa ilkeälle noidalle. Hän löytää Adalmiinan kruunun ja törmää pian myös itse prinsessaan. Alvaro taistelee noidan kanssa, voittaa tämän ja palaa kuninkaan ja kuningattaren luo Adalmiinan kanssa. Nuoret menevät naimisiin ja kaikki ovat onnellisia. 

Mariinskissa todella osataan tehdä lastenoopperoita. Tähänkin teokseen oli panostettu kunnolla. Tatiana Mashkovan värikäs puvustus oli juuri sopivan loistokas lapsikatsojille ja kertojana toiminut Philipp Evich oli juuri sopivan dramaattinen hahmo viemään tarinaa eteenpäin.

Musiikiltaan teos ei kovin vaativa ollut muutamaa prinsessan aariaa lukuunottamatta, mutta se oli varmasti juuri sopiva tutustuttamaan pikku katsojat  oopperan ihmeelliseen maailmaan. Elena Gorlon punainen haltijakummi ja Tsvetana Omelchukin valkoinen haltijakummi olivat lemppareitani, mutta 
hyviä rooleja tekivät muutkin laulajat.

Mukana esityksessä oli myös lapsitanssijoita Uusi tanssiteatteri -tanssiryhmästä. Nuorimmat keijut eivät ihan vielä jaksaneet keskittyä tanssimiseen, vaan vanhemmille vilkuttaminen vei välillä voiton, mutta kokonaisuutena pienet tanssijat olivat suorastaan valloittavia ja loivat mukavaa satutunnelmaa näyttämölle. Kaiken kaikkiaan oiva oopperassa sekä pienille että vähän isommillekin katsojille.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti