maanantai 11. syyskuuta 2017

I pazzi per progetto (Madmen by Design) Budapestin oopperatalon Sfinksi-terassilla, 9.9.2017


Toinen (tuntia myöhemmin) Sfinksi-terassilla esitetty miniooppera oli myös Donizettia eli I pazzi per progetto (Madmen by Design), jonka tapahtumat vuorostaan sijoittuvat mielisairaalaan. Tämä ooppera oli oikein kunnon farssi, sillä tarinassa vuosia erossa ollut aviopari tapaa jälleen. Kumpikin teeskentelee vuorollaan hullua testatakseen toisen rakkautta. Lisänä rokassa on myös aviomieheen (joka muuten on sotilas) rakastunut nuori nainen, jonka tämän huoltaja yrittää sulkea mielisairaalaan saadakseen naisen omaisuuden haltuunsa ja aviomiehen joukoista karannut hulttiosotilas, joka teeskentelee olevansa lääkäri. Siis mitä yksinkertaisin juonikuvio! Unkarilaiset vetivät tarinan oikein kunnolla överiksi ja lavalla seikkaili välillä hevosenpää, cupidoita, Napoleon, itämaisia tanssityttöjä ja vaikka ketä. Kaikesta tästä huolimatta tarina pysyi koossa ja yleisöllä oli mukavaa.

Orsolya Hajnalka Röser lauloi myös tässä oopperassa, nyt vuorostaan nuorena aviovaimona Norinana. Ja tässä roolissa hän vasta pääsikin esittelemään ääntänsä; kerrassaan upeita koloratuurikuvioita, joita oli todellinen nautinto kuunnella.

Mutta ulkona kun lauletaan, niin kaikenlaista voi tapahtua. Niin tälläkin kertaa. Iltapäivän aikana voimistunut tuuli nimittäin nappasi kerran lavasteet liikkeelle ja Blinvalin (aviomies) roolin laulanut Tamás Busa joutui laulamisen lisäksi pysäyttämään häntä kohti liukuvaa lavastettakin. Hän onnistui tekemään sen niin, että se vaikutti ihan kuin käsikirjoitetulta kohtaukselta. Tuuli alkoi myös humista laulajien mikrofoneissa, mutta ulkona näin voi joskus sopivissa olosuhteissa käydä.

Unkarin Kansallisooppera esittää muuten näitä ilmaisoopperoita myös ensi viikonloppuna 16.-17.9., joten jos satutte olemaan silloin Budapestissä, niin kannattaa käydä katsomassa. 

Orkesteri

Blinval ja Norina

Esiintyjät
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti