maanantai 4. syyskuuta 2017

Poppean kruunaus Helsingin konservatoriossa, 1.9.2017


Näin aikataulusyistä kahtena iltana peräkkäin Ville Saukkosen oopperaohjauksia, mikä oli ehkä vähän liikaa. Perjantaina oli vuorossa Helsingin konservatoriossa esitetty Poppean kruunaus, joka täydensi Claudio Monteverdin peräkkäisinä vuosina esitettyjen oopperoiden sarjan. Edellisen kerran tämän oopperan esitti Suomalainen Kamariooppera Helsingissä pari vuotta sitten Alminsalissa. Nyt nähtiin Orpheuksen muusien tuottama tyystin erilainen versio.  

Ohjaukseltaan teos on varsin tyypillistä Saukkosta: värikäs, hieman levoton ja liioitteleva. Kun vielä puvustajana oli Hanna Hakkarainen, joka puvusti myös edellisenä iltana näkemäni Sevillan parturin, niin samankaltaisuuksien silmiin hyppäämiseltä ei voinut välttyä. Hakkarainen esim. näyttää pitävän kiiltävistä minihameista tällä hetkellä. Lavastus oli varsin yksinkertainen ja koostui kolmesta sängystä, mutta lisäefektiä luotiin videoprojisoinneilla, kuten niin monesti muulloinkin Saukkosen ohjauksissa. Ja tälläkin kertaa oli mukana tanssiryhmä, jonka käyttöä en kyllä ihan aina ymmärtänyt.

Monteverdin musiikki on Poppean kruunauksessa kauneimmillaan ja onneksi esiintyjäkaartikin oli pääosin varsin onnistunutta. Selvästi ylitse muiden oli keisari Neron esittäjä Merja Mäkelä, jonka upea ääni ja varma esiintyminen hurmasivat. Hänen todella hallitsi näyttämöä kaikissa kohtauksissaan.

Katja Vaahtera Poppeana lauloi erittäin kauniisti Monteverdin kuviot siitä huolimatta, että pukusuunnittelija oli välillä tunkenut hänet pukuun, joka uhkasi kohota liikkuessa liiankin ylös. Kaikki kunnia Vaahteralle siitä, että hän pystyi huomaamattomasti helmaansa alas nykien laulamaan niin rentoutuneesti.

Odotin kiinnostuneena Orfeuksen muusien edellisessä oopperaesityksessä (Dido ja Aeneas) niin upeasti laulaneen Iida Antolan esiintymistä. Poppean kruunauksessa hänellä oli pienet roolit Hyveenä ja Pallas Athenena. Ja jälleen Antola teki fantastisen suorituksen, hänen kirkasta sopraanoaan on todellinen nautinto kuunnella. Erittäin hienosti lauloivat myös Sofia Buono Onnettarena ja Linda Rolig Rakkautena (hänet näin viimeksi alkuvuodesta Emmana Muumioopperassa).

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti