maanantai 11. syyskuuta 2017

Kello Budapestin oopperatalon Sfiksi-terassilla, 9.9.2017


Kun minulle tarjoutui mahdollisuus jäädä Budapestiin paikallisen oopperan kauden avajaisviikonloppuna, niin olin todella onnessani. Budapestin ooppera avasi kauden oikein kunnon rytinällä ja järjesti sekä ilmaista että maksullista ohjelmaa kaikille oopperan faneille yllin kyllin. Ilmaisohjelma kattoi muutaman unkariksi esitetyn lyhyen oopperan remontissa olevan oopperatalon Sfinksi-terassilla.

Ensimmäinen esitetty ooppera oli Gaetano Donizettin Kello (tai Yökello). Se on noin tunnin mittainen komediallinen ooppera, jossa vanhempi apteekkari menee naimisiin nuoren naisen kanssa ja naisen entinen poikaystävä eri valeasuissa soittelee apteekkarin ovikelloa viivästyttääkseen hääyötä; sulhasen kun on aamulla lähdettävä matkalle. Kyseessä oli siis erinomaisesti lämpimän aurinkoisena kesäpäivänä ulkoilmassa esitettäväksi sopiva ooppera.

Pidin kovasti entistä poikaystävää, Enricoa esittäneestä Lajos Geigeristä. Komeaääninen kaveri. Vastaparina hänellä oli Serafina-morsiamena Orsolya Hajnalka Röser, jonka korkeimmat äänet oli käsittämättömän kirkkaita ja kauniita. Lisäksi on vielä mainittava itse apteekkari Don Annibale Pistacchiona esiintynyt Lászlo Szvétek, jonka komedianäyttelijän kyvyt olivat vaikuttavat.

Kieltämättä esityksen jälkeen tuli mieleen, että miksi Suomen Kansallisoopperakin ei voisi avata kauttaan vastaavanlaisella ilmaisella yleisötapahtumalla, mutta ehkäpä se ei oli niin mukava kokemus 10 asteen vesisateessa. Mutta joskus tällainen pikkuooppera sopisi varmaan Suomessakin ulkoilmassa esitettäväksi. Ja ilmaisnäytökset voisivat hyvinkin houkutella lisää ystäviä oopperalle; puhumattakaan siitä, että näin voitaisiin esittää joitain harvinaisempia pikkuoopperoita, joita ei muuten juuri pääse näkemään.

Sfinksi-terassi

Serafina ja Enrico

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti