lauantai 16. syyskuuta 2017

Missa solemnis Musiikkitalossa, 15.9.2017


 

Radion sinfoniaorkesteri, Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja solistit (Camilla Tilling, Michelle Breedt, Tuomas Katajala ja Nathan Berg) esittivät Musiikkitalossa Ludvig van Beethovenin Missa solemniksen. Edellisen kerran kuulin tämän teoksen vajaa vuosi sitten Kansallisoopperan kuoron esittämänä ja pakko on todeta, että tämä esitys kuulosti aivan erilaiselta, mikä tietysti oli odotettavissakin, kun paikka ja esiintyjät olivat toiset.

Savonlinnan Oopperajuhlakuoro suorastaan loisti Musiikkitalossa. Nuoret laulajat lauloivat tasapainoisesti ja monisävyisesti tämän supervaativan teoksen. Minulle kuoron tähtihetki oli Credo; siinä oli ihastuttavia sävelkuvioita, joissa koko kuoro pääsi laulamaan äänialoittain ja yhdessä, esittelemään osaamistaan ja se kuulosti todella upealta.

RSO:n esiintymistä ei myöskään voi kuin kehua. Kohdat, jossa alttoviulut ja sellot soittivat yhdessä ilman viuluja olivat korvaahiveleviä ja viulusoolo oli aivan huippua. Se oli niin herkkä ja sydämeenkäyvä, että paremmasta ei väliä. Esityksen lopussa olisi oikeasti tehnyt mieli huutaa vain Da capo!

Solisteista ehdoton suosikkini oli Tuomas Katajala, mikä ei varmaan ole mikään yllätys, jos on lukenut aiempia blogikirjoituksiani! Hänen äänensä sopi Missa solemnikseen aivan täydellisesti. Jo Kyrien crescendot saivat kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä ja eipä se taso siitä laskenutkaan. Katajalan laulu oli mielettömän herkullista ja sitä olisi todella voinut kuunnella vaikka kuinka kauan. Kyllä muutkin solistit hyviä olivat, mutta Katajala rokkasi.   

Kaiken kaikkiaan ymmärrän oikein hyvin, miksi esitys oli jo hyvissä ajoin loppuunmyyty. Viikonloppu ei juuri voi paremmin alkaa kuin tällaista esitystä kuuntelemalla. Missa solemnis esitetään myös Teemalla 24.9. ja uusintana Yle 1:llä 30.9.

 
Solistit

Kapellimestari Hannu Lintu ja solistit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti