maanantai 16. huhtikuuta 2018

Silvia ja minä Tampereen Raatihuoneella, 14.4.2018


Tampereen Biennale esitti Markus Fageruddin säveltämän uutuusoopperan Silvia ja minä Tampereen Raatihuoneella. Raatihuone on valmistunut vuonna 1890 ja vuosien 2003-2004 restaurointien jäljeltä se oli oikein hienossa kunnossa ja sopi mitä mainioimmin tapahtumapaikaksi oopperalle, joka kertoo Iso-Britannian ja Ruotsin kuningattarien kohtaamisesta.  

Erittäin onnistuneen libreton teokseen olivat tehneet Eppu Nuotio ja Tiina Brännare (joka myös ohjasi teoksen). Kuningatar Elisabet oli kutsunut useita Euroopan kuningattaria luokseen vierailulle, mutta kuningattaret peruuttivat tulonsa yksi toisensa jälkeen. Tällöin Elisabet päätti peruuttaa kutsut, mutta Silvia olikin jo ennättänyt paikalle. Muutaman drinkin ja kuninkaallisten juorujen vaihdon jälkeen alun perin vähän toisiaan vierastaneet kuningattaret turisivat jo varsin vaikeistakin asioista.

Fageruddin musiikki oli raikasta ja sopi teokseen. Tyylilajit vaihtelivat teoksessa ja olihan siinä toki muutama lainauskin (esim. Hercule Poirot –sarjan teema) sopivissa kohdissa. Nelihenkinen Tampere Raw kokoonpano musisoi iskevästi läpi koko teoksen.

Teoksen ehdoton kuningatar oli Johanna Rusanen-Kartano. Hänen hieno lauluäänensä ei tietenkään enää yllätä, mutta hän on myös uskomaton komedienne-kyky. Mikä valtava varasto ilmeitä ja eleitä hänellä olikaan varastossa ja hän todella teki hauskan, inhimillisen Elisabetin. Riikka Hakola oli omassa roolissaan hieman jäykempi ja artikulaatiokin oli korkealle sopraanolle tyypillisesti epäselvempää. Mutta ei hänenkään esityksensä huono ollut, vaikka väistämättä jäi Rusanen-Kartanon varjoon.

Kokonaisuutena ooppera oli todella onnistunut. Tarpeettomin osa oli mielestäni ehkä Arttu Katajan esittämän prinssi Charlesin Skype-puhelun osuus oopperassa. Toivon todella, että tämä Tampereen esitys ei jää oopperan viimeiseksi, vaan se lähtee vaikka kiertueelle useammallekin paikkakunnalle.

Tampereen Raatihuone


Sisäkuva


Kuningatar Silvia ja kuningatar Elisabet





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti