sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Aukio Espoon kulttuurikeskuksen Louhi-salissa, 27.9.2022

Jokaiselle blogiani lukevalle on varmasti tähän mennessä käynyt selväksi, että oopperoiden aiheet vaihtelevat todella paljon. Usein ne kertovat rakkaustarinan tai sukudraaman, mutta nykyoopperoissa varsinkin aihe voi vaihdella laidasta laitaan. Heiz-Juhani Hofmannin oopperan Aukio aiheena on kansannousu. Oopperan esitti Helsingin kamarikuoro Espoon kulttuurikeskuksen Louhi-salissa.

Ooppera kertoo usein toistuvan kansannousun tarinan. Alussa ihmiset innostuneina kokoontuvat mielenosoitukseen, myöhemmin osallistujien välillä alkaa syntyä kiistoja, mielenosoittajia vastaan hyökätään myös väkivaltaisesti ja lopulta se nujerretaan kunnes sykli alkaa taas alusta.

Sinänsä kansannousu aiheena on kiinnostava, ehkä sitä voi myös sanoa ikuisesti ajankohtaiseksi ja toisaalta ehkä sen vuoksi jopa hieman kuluneeksi. Hieman vanhemmat ihmiset ovat nähneet jo useita kansannousuja eri puolella maailmaa ja mahdollisesti jopa kyynistyneet niiden suhteen. Eikä Hofmannkaan sinänsä saa aiheesta mitään uutta ja raikasta esiin.

Hofmannin sävelkieli on minulle hieman vaikeaa. Ajoittain se on kiinnostavaa, mutta joskus näin musiikin peruskuluttajalle myös raskasta. Jos olisin ammattilainen ja tuntisin nykymusiikkia paremmin, se voisi olla huomattavasti antoisampaa. Tekstistä on ajoittain vaikea saada selvää, mutta onneksi toistoa on sen verran paljon, että tarinassa pysyy oikein hyvin kärryillä. Laulajista suurin suosikkini oli hienosti laulanut sopraano Linnéa Sundfær Casserly.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti