sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Kansanradio Alminsalissa, 30.9.2022

Suomessa esitetään sunnuntaisin radiossa ohjelmaa nimeltä Kansanradio, johon kansan syvät rivit voivat soittaa mielipiteitään melkeinpä mistä tahansa. Itse en ole koskaan kuunnellut ohjelmaa, mutta tiedän sen olevan legendaarinen. Seppo Pohjola on nyt säveltänyt oopperan nimeltä Kansanradio, johon hän on lainannut mukaellen pätkiä ohjelmasta.

Ooppera kertoo 98-vuotiaasta Ailista, joka on muuttanut palvelutaloon. Hän muistelee elämäänsä ja kuuntelee Kansanradiota samalla kun hän tutustuu samassa palvelutalossa asuvaan vanhaan taiteilijamieheen ja he ystävystyvät. Aili ja hänen tarinassaan esiintyvät henkilöt ovat nukkeja (nukettajina Pia Kalenius ja Timo Väntsi) ja he eivät laula.

Kansanradioon soitettuja kommentteja laulavat sopraano Tiina Vahevaara, baritoni Sauli Tiilikainen ja tenori Aki Alamikkotervo.

Ooppera on todella hauska ja ehdottamasti näkemisen arvoinen, jos siihen jossain sattuu törmäämään. Puhelinsoitot on toteutettu lempeällä huumorilla ja Ailin tarina on liikuttava ja riemastuttavakin. Oikeastaan voisi sanoa, että oopperan teema on se, että elämää ei aina tarvitse ottaa niin vakavasti, vaan letkeydelle on aina jätettävä tilaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti