sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Minnan taivas Kuopion musiikkikeskuksessa, 10.9.2022

Olen tähän asti pitänyt oopperaa varsin mainosvapaana alueena, sillä mainoksia on yleensä korkeintaan käsiohjelmassa. Mutta elokuvista tutut alkumainokset ja räikeä tuotesijoittelu on nyt sitten nähty myös oopperassa, kun Jukka Linkolan Minnan taivas esitettiin Kuopion musiikkikeskuksessa. Hieman erikoiselta se tuntui eikä tuotesijoittelua ollut edes yritetty tehdä luontevaksi osaksi oopperaa, mutta sponsorit toki saivat näkyvyyttä.

Minnan taivas kertoo kirjailija Minna Canthista, mutta ei hänen elämästään, kuten yleensä kirjoissa, näytelmissä ja oopperoissakin tavataan tehdä, vaan hänen elämästään kuoleman jälkeen taivaassa. Siellä hän tapaa muita elinaikansa kulttuurivaikuttajia (J.V. Snellman, Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt jne) ja seikkaileepa taivaassa kolme astraaliakin.

Oopperan musiikista pidin, mutta jälleen kerran libretto (ohjaaja Veera Airas) oli luvattoman heikko. Väkisin väännetty riimitys useimmiten tuhoaa minkä tahansa tarinan. 3D-videointia  oli käytetty oopperassa erittäin taitavasti ja pukusuunnittelu (Katri Niskanen, Hanna Kettunen ja Laura Vilagi) oli onnistunutta.

Minna Canthin roolissa laulanut Marjukka Tepponen oli erinomainen, mutta hienosti lauloivat myös jo eläkkeelle jääneet Esa Ruuttunen (J.V. Snellman) ja Marjatta Airas (Venny Soldan-Brofeldt). Sinänsä ooppera oli siis positiivinen kokemus ja kyllä yhden Kuopion matkan arvoinen ja onhan se toki jonkinmoinen ohjelmanumero muistella kökön tekstin pahimpia hirvityksiä oopperan jälkeenkin.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti