sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Karvalakkiooppera Alminsalissa, 9.9.2022

Kansallisoopperan Alminsalin vierailuesityksenä olleen Tapio Tuomelan Karvalakkioopperan juoni on suoraan Suomen historiasta ja teemana erittäin kiinnostava. Se kertoo, kuinka vuosia aiemmin voimalakäyttöön valjastetun Kemijokivarren asukkaat alkavat, petyttyään viivyttelyyn, vaatia luvattuja korvauksia lähettämällä lähetystön Helsinkiin päättäjiä tapaamaan. Korvauksia saadaankin matkan jälkeen, mutta nimellisiä. Pääjuonen rinnalla kulkee tarina pariskunnasta, jonka toinen osapuoli kipuilee lähetystöön osallistumisen kanssa ja kohtaa haamun menneisyydestä.

Vaikka itse oopperan teema on tärkeä ja aihe vakava, niin itse teosta en pitänyt mitenkään erityisen onnistuneena. Tärkeällä asialla olevan valtuuskunnan vastapainona poliittiset päättäjät esitettiin täysinä pelleinä (ministerit puettiin tutuihin ja presidentti oli alusvaatteisillaan), mikä mielestäni vesitti tarinan viestiä. Enkä myöskään oikein ymmärtänyt, miksi helsinkiläiset duunarit pantiin räppäämään kesken kaiken. Jotenkin tuli tunne, että oopperan aihe ja sen esittäminen eivät olleet tasapainossa keskenään. Tietenkin huumoria voidaan käyttää keventämään vakavaa aihetta, mutta nyt kyseessä ei niinkään ollut huumori vaan halpahintainen pilkkaaminen.

Taustalla pyörivistä dokumenttikuvista pidin ja ne sopivat tarinaan suurimman osan aikaa erittäin hyvin, joskin ne olisivat varmaan olleet helpommin seurattavissa, jos ne olisivat pyörineet vain orkesteriosuuksien aikana. Piijan haamu oli vähän erikoinen lisä oopperaan ja ei ehkä täysin hyvän maun mukainen. Esiintyjistä suosikkini oli kuitenkin Hanna Rantala Piijan roolissa.   



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti