torstai 23. maaliskuuta 2017

Atlantiksen keisari Madetojan salissa Oulussa, 23.3.2017


ATLANTIKSEN KEISARI

 

Saaristo-ooppera esitti viime syksynä Turussa Victor Ullmannin oopperan Atlantiksen keisari. Valitettavasti en tuolloin päässyt katsomaan sitä, mutta onneksi he vierailivat nyt Oulun musiikkijuhlilla tämän oopperan kanssa. Oululaiset eivät ilmeisesti olleet syttyneet oopperalle, sillä näytöksessä oli vain kourallinen katsojia, mikä oli kyllä harmi. Toivottavasti toiseen näytökseen 24.3. tulee enemmän väkeä.

Oopperan historia on varsin erikoinen. Victor Ullmann ja libretisti Peter Kien tekivät oopperan Theresienstadtin keskitysleirillä, jossa oopperaa ei loppujen lopuksi kuitenkaan esitetty, koska siinä nähtiin Hitleriin kohdistuvaa satiiria, vaan kantaesitys oli vasta vuonna 1975 Amsterdamissa. Molemmat tekijät kuolivat Auschwitzissä, joten he eivät koskaan nähneet teostaan esitettävän. Lyhykäisyydessään oopperan juoni kertoo keisarista, joka laittaa koko maailman sotimaan ja haluaa määrätä, kuka milloinkin kuolee. Itse Kuolema kuitenkin suuttuu tästä ja kieltää kuoleman kaikilta. Lopulta keisari nöyrtyy kuolemaan ensimmäisenä, jotta muutkin ihmiset voivat kuolla. 

Musiikillisesti teos oli aika persoonallinen. Mukana oli hyvin erilaisia musiikkityylejä alkaen schlagerin oloisista pätkistä. Oulu Sinfonia Jaakko Kuusiston johdolla esiintyi todella hienosti ja sai musiikkiin mielenkiintoista väriä ja vauhtia. Laulajilla oli haasteellinen tehtävä kuulua orkesterin alta; en ole varma miten hyvin Madetojansali sopii tällaisiin esityksiin akustisesti. Laulajista suosikikseni nousi Jussi Merikanto Kuoleman roolissa. Hänen äänensä soi oikein kauniisti ja hänen olemuksensa sopi muutenkin kyseiseen rooliin.

Puvustus ja lavastus olivat varsin yksinkertaisia ja ajattomia. Videoprojisoinneilla tuotiin mukaan historian tuntua ja valaistusta käytettiin oivaltavasti tunnetiloja kuvastamaan.  

 
Madetojan sali

Näyttämö

Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti