tiistai 21. maaliskuuta 2017

Logicomix Turun konservatorion Sigyn-salissa, 18.3.2017


LOGICOMIX

 

Turun konservatorio esitti Sigyn-salissa Marko Aution säveltämän Logicomix-oopperan. Kun oopperan kuvaus on sarjakuvaooppera ja aihe on loogikko Bertrand Russellin elämä, niin en oikein tiennyt, mitä oopperalta odottaa. Vielä siinä vaiheessa kun luin ohjelmalehteä, niin olin epäilevällä mielellä, sillä juoni kuulosti todella sekavalta. Mutta jälleen kerran näyttämötoteutus oli paljon selkeämpi kuin ohjelmalehti. Ooppera koostui sarjakuvamaisen lyhyehköistä pätkistä Russellin elämää. Tarina alkoi vuodesta 1939 ja palasi kertomaan Russelin elämäntarinan alkaen lapsuudesta isovanhempien luona ja rakastumisesta matematiikkaan.

Oopperan musiikki ei ollut hassumpaa, erityisesti pidin lyömäsoittimien isosta roolista. Nuoren Russelin roolin laulanut Akseli Vanamo teki hyvää työtä pääroolissa, mutta muuten esiintyjien taso vaihteli kyllä varsin paljon. Lauseen tai pari laulaneissa rooleissa oli laulajia, joilla on vielä pitkä matka ammattilaulajiksi, mutta jostakinhan sitä aina aloitettava. Oopperassa oli mukana myös räppiosuuksia, jotka aluksi hämmästyttivät, mutta sitten niitä alkoi melkein jo odottaa. Säveltäjä/kapellimestari Marko Autio osoittautui myös oikein hyväksi räppäriksi!

Oopperan puvustus ja lavastus olivat ihan ok. Vähän sielua riipoi kirjojen kohtelu, mutta kai se kuului oleellisena osana juoneen. Todella hyvä idea oli se, että näyttämön taustalle heijastettiin kivoja sarjakuvapiirroksia ja myös selvennyksiä (vuosilukuja) oopperan tapahtumista. Kaiken kaikkiaan on pakko todeta, että kyseessä oli ihan katsomisen arvoinen ooppera ja nuorille tekijöille on annettava kehuja kunnianhimoiseen projektiin ryhtymisestä.

Esiintyjät

Sigyn-sali

Käsiohjelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti