perjantai 22. syyskuuta 2017

Hin und zurück ja Sancta Susanna Kansallisteatterin Omapohjassa, 20.9.2017


Ville Saukkonen on ohjannut kaksi Paul Hindemithin oopperaa Hin und zurück ja Sancta Susanna Kansallisteatterin Omapohjaan. Molemmat oopperat ovat lyhyitä (noin vartti ja noin puoli tuntia) ja tiettävästi Sancta Susannaa ei ole Suomessa esitetty aiemmin. Eipä silti, ei Hindemithin oopperoita nyt muutenkaan Suomessa ihan joka päivä näe. Ennen oopperoita kuultiin vielä Paul Hindemithin Huilusonaatin ensimmäinen osa.

Hin und zurückissä aviopari on valmistautumassa aamiaiseen, kun paljastuu, että vaimolla on rakastaja. Mies surmaa ensin vaimon ja sitten katumuksen puuskassa itsensä. Tämän jälkeen korkeampi voima puuttuu peliin ja peruuttaa (kirjaimellisesti) tapahtumat.

Itse ooppera veti vähän sanattomaksi. Kun kolmatta kertaa kuuli samat repliikit ja näki samat tapahtumat (surma-peruutus-surma uudelleen), niin alkoi vähän jo kaivata muutakin lavalle, varsinkin kun Petri Bäckströmin (aviomies) ääni ei ainakaan kaunistunut laulukertojen lisääntyessä. En ylenmäärin ihastunut oopperan musiikkiin ja minun korvani ei oikein innostunut yhdenkään solistin esityksestä.

Lavastus (työryhmä) ja maskeeraus (Taru Haili) olivat kyllä metkoja. Lavasteina oli pelkkiä tuoleja, jotka toimivat milloin lahjapaketteina milloin tuliaseina. Toimi yllättävän hyvin. Ja maskeeraus oli todella yliampuvaa, mutta sopi kyllä sekopäiseen tarinaan. Jouni Bäckström korkeampana voimana oli varsinkin erityisen onnistunut.

Itse pidin Sancta Susannasta näistä kahdesta oopperasta enemmän. Juoni nyt oli mitä oli eli tarina kertoo nunnasta, joka kuulee nuorenparin lemmenleikit puutarhassa, herää omaan seksuaalisuuteensa ja anoo rangaistusta, mutta musiikki oli mielestäni laulettavampaa. Lavastuksena toimivat edelleen samaiset tuolit ja kynttiläjalka.

Laura Pyrrö lauloi hyvin Susannan roolissa, mutta itse pidin vielä enemmän Mari Hautaniemestä Sisar Klementiana. Margit Westerlundin vanha nunna oli myös hieno. Tanssijat (Tuulia Eloranta ja Oskari Kymäläinen) muodostivat oikein herttaisen nuoren lemmenparin.

Oopperoista on vielä kaksi näytöstä jäljellä (perjantaina ja lauantaina).

 
Margit Westerlund, Jouni Bäckström ja Mari Hautaniemi

Laura Pyrrö ja Mari Hautaniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti