keskiviikko 8. marraskuuta 2017

H-mollimessu Helsingin tuomiokirkossa, 3.11.2017


Jetlagista huolimatta olin päättänyt mennä kuuntelemaan Helsingin tuomiokirkkoon Cantores Minoreksen esittämän Johann Sebastian Bachin H-mollimessun. Tämä messu ei ole ihan joka vuosi Helsingissä esityslistalla, joten halusin ehdottomasti kuulla sen. Väsymys saattoi taittaa hieman terää kokemukselta, mutta musiikki oli sen verran hienoa, että hyvin jaksoin pysyä hereillä – varsinkin kun teos ennalta ilmoitetun kahden ja puolen tunnin sijasta kestikin vain kaksi tuntia ja kymmenen minuuttia.
Cantores Minores johtajanaan Hannu Norjanen teki varmaa työtä teoksen kanssa. Bachin musiikki kaikui kaikessa komeudessaan ja orkesterina toiminut Suomalainen barokkiorkesteri säesti hienosti. Teoksessa on useita kohtia – lähinnä aarioita, joissa koko orkesterin sijasta säestyksenä toimii vain muutama instrumentti ja ne toivat ihanaa keveyttä ja intiimiyttä esitykseen. Kyllä kuoro silti pääsi ajoittain kunnolla revittelemäänkin.
H-mollimessuhan koostuu pääosin muista teoksista noukituista osista ja vain muutama osuus on sävelletty nimenomaan tätä teosta varten. Siitä huolimatta kokonaisuus on ihmeen ehjä ja todella monipuolinen. Suosikkini kaikista osista oli Symbolum Nicenum (Credo) eli Nikealainen uskontunnustus. Sen eri palaset olivat todella kauniita ja vaihtelevia.
Solisteista ehdottomasti upein oli Monica Groop. Osittain se ehkä johtuu siitä, että alttoaariat ovat teoksen helmiä, mutta kyllä myös Groopin ääni suorastaan hehkui niissä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti