keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Myyty morsian Prahan Kaupunginteatterissa, 18.11.2017


Aloitin aamuni Prahassa vierailemalla Bedřich Smetana -museossa, joka oli viehättävän vanhanaikainen pikkumuseo vanhassa kaupungissa, ihan Kaarlensillan kupeessa. Kymmeneltä lauantaiaamuna sain nauttia näyttelystä aivan yksin, joten aivan supersuosittu nähtävyys se ei ehkä ole, mutta oopperan ystävien kannattaa siellä kyllä käydä.

Ja mikäpä sitten olisi ollut parempi päätös päivälle kuin mennä katsomaan Smetanan ooppera Myyty morsian Kansallisteatteriin. Teatteri on mahtipontinen rakennus Vltavajoen varrella ja itse teatterisalinkaan kultakoristeluissa ei ole säästelty.

Myyty morsian kertoo nuorista rakastavaisista Mařenkasta ja Jeníkistä, joiden onnea uhkaa Mařenkan naittaminen toiselle miehelle Vašekille. Muutaman juonenkuvion jälkeen nuoret kuitenkin saavat toisensa, kun paljastuu, että Jeník on rikkaan miehen poika ja aiotun sulhasen velipuoli.

Tämä Smetanan ooppera on aika viehättävä ja täynnä mukaansatempaavaa musiikkia. Alkusoitossa jousilla on suuri rooli ja ainakin minua se viehätti. Oopperassa on paljon tanssinumeroita ja tämän produktion sirkuskohtaus oli suorastaan huikean hyvä (esiintyjät Continuo-teatterista).

Kansallisteatteri ei ehkä akustiikaltaan ollut maailman paras (itse Prahan oopperatalo on remontissa); osa musiikista kuulosti vähän tukkoiselta ja solistien laulu häipyi orkesterin alle, kun he eivät laulaneet aivan lavan reunalla. Mutta hyvin orkesteri ja laulajat esiintyivät. Ehdoton suosikkini laulajista oli avioliittovälittäjä Kecalin roolin laulanut Zdenĕk Plech. Hieno basso ja eloisa näyttelijä. Pidin myös Aleš Voráčekista (Vašek), joka onnistui rooliin kuuluneissa änkytyksissä upeasti ja Jeníkin roolin laulaneesta Jaroslav Březinasta. Hänen piano-osuutensa olivat oikein kauniita.

Smetana-museo


Kansallisteatteri


Katsomo


Esiintyjät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti